Internet knihovny stále v provozu

V souladu se zákonem č. 257/2001 Sb. (knihovní zákon) zabezpečují knihovny poskytování informací i z vnějších zdrojů pomocí telekomunikačních zařízení. V praxi se nejčastěji jedná o připojení k internetu. To bylo podporováno dotačními programy již od druhé poloviny devadesátých let. Prvotní dotace směřovaly na vlastní napojení, nákup počítačů a dalších koncových zařízení.

Vše, co následovalo po vyčerpání dotace v jednom kalendářním roce, si knihovna či její provozovatel museli financovat z vlastních zdrojů. Nejinak na tom byla i Městská knihovna Blansko. Značnou část nákladů na zřízení i provoz internetu hradil zřizovatel – Město Blansko. Důsledkem postupně rostoucích nákladů na provoz veřejného internetu bylo, že knihovny a jejich zřizovatelé hledali cestu alespoň k částečné úhradě a zaváděli různé druhy poplatků ve vztahu k uživatelům. Tyto částečné poplatky vyžadovala i naše knihovna.

Od začátku letošního roku nastal zlom a v součinnosti s přijetím nového knihovního řádu může internetové služby využívat každý návštěvník knihovny, který ovládá základy práce s počítačem a internetem, zdarma.

Od tohoto okamžiku nastal nebývalý zájem o práci na počítačích. Využívají je především občané cizí národnosti, studenti, nezaměstnaní, ale i náhodní návštěvníci Blanska. K 30. dubnu 2011 pracovalo v knihovně na počítačích celkem 2014 občanů, což představuje téměř celoroční návštěvnost roku loňského. Nejvíce využívanou službou je elektronická pošta k zasílání zpráv včetně přiložených souborů. Brouzdání po „netu“ zaměřují uživatelé především na vyhledávání nových pracovních nabídek, nákupy různého zboží, vyhledávání informací spojených se vzděláváním či svými zájmy (dovolená, koníček, seznámení atd.). Stranou nezůstává textový editor k psaní osobních životopisů, úředních podání, školních úkolů.

Nárůst zájmu o internetové služby nás mile překvapil a zároveň dokazuje, že ne každý si tento zdánlivý luxus může dovolit.

Tímto počinem naše město i jeho knihovna plní jednu z priorit demokratické společnosti – rovnoprávné podmínky pro přístup k informacím a jejich všeobecnou dostupnost.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments