Dubnový hudební projekt „Mistři barokní hudby“

V průběhu měsíce dubna 2012 se v naší knihovně uskutečnil hudební cyklus čtyř po sobě jdoucích přednášek s muzikologem doc. PhDr. Milošem Navrátilem, CSc., který přiblížil hudbu a hudební skladatele období baroka.

Stálí návštěvníci a zájemci o barokní hudbu se pravidelně scházeli po celý měsíc, a to konkrétně 3., 10., 17. a 24. dubna vždy v 18 hodin k téměř dvouhodinovým prezentacím hudby a slova.

Během těchto lekcí se podrobně seznámili se životem a dílem významných hudebních skladatelů zmiňovaného období – Johanna Sebastiana Bacha, Antonia Vivaldiho a Georga Friedricha Händela.

Dozvěděli jsme se zajímavosti z dětství A. Vivaldiho – mimo jiné posluchače zaujalo, že měl chatrné zdraví, které narušovalo jeho tehdejší povolání kněze.

G. F. Händel zase pocházel ze zámožné rodiny, kde otec byl chirurgem. Rodiče ho vedli ke vzornému a slušnému chování, takže jeho vystupování na veřejnosti se vyznačovalo vytříbeností a respektem nejen na hudební scéně. Talent k hudbě byl u něho rozpoznán již v dětství, studoval gymnázium a práva. Následovalo období, kdy byl varhaníkem v Hamburku. Zde také dochází k setkání s Georgem Philippem Telemannem (německý hudební skladatel a varhaník pozdního baroka). Händel již ve 20 – ti letech složil operu Almira. G. F. Händel se stal ředitelem na Royal Academy of Music. Prezntovány byly i dobové Händelovy problémy z hudebně – profesní i osobní oblasti (intriky, konkurence).

Stejně jako J. S. Bach, tak i G. F. Händel měl ve stáří potíže se zrakem, oba se tedy podrobili operaci u stejného doktora a oba v jeho péči oslepli.

Předložena byla řada hudebních ukázek, např: A. Vivaldi – „Gloria in excelsis Deo“, „Et in terra pax“, „Laudamus te“, „Gratias agimus tibi“, „Domine Deus, Rex caelestis“; Claudio Monteverdi – „O bone Jesu, o piissime Jesu“, „Venite, sitientes, ad squaw“, „Sancta Maria, succure miseris“; J.S.Bach – „ Christmas oratorio“; G. F. Händel – „Mesiáš“ atd.

Následovala netradiční diskuze na téma rozdíly v interpretaci staré hudby.

Celý cyklus byl především zaměřen na množství vynikajících hudebních ukázek z děl těchto mistrů a setkal se s velkým ohlasem veřejnosti.

Docentu Navrátilovi patří upřímné poděkování.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Hudební oddělení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments