Výběr z hudebních novinek

Všechny uvedené novinky budou mít čtenáři k dispozici v měsíci říjnu k prezenční výpůjčce nebo poslechu v hudebním oddělení knihovny.

ČESKÉ:

JAROMÍR NOHAVICA: Tak mě tu máš

Jaromír Nohavica vydává další studiové album. Návrat k folkové poetice 80. let provází všech 14 nových písní, které současně nekompromisně mapují svět kolem nás. Na současných koncertech doprovází Jaromíra Nohavicu vynikající polský akordeonista Robert Kuśmierski. Album se vrací k Divnému století nejen tematicky, ale také díky hostujícímu Jaromíru Nohavicovi staršímu, hrajícímu na housle. Folkové šansony podpořil klavírním doprovodem Dalibor Cidlinský jr.

TURBO: Žár

Právě vychází nové, v pořadí deváté, CD skupiny TURBO. Jmenuje se Žár a má 3D obal vyrobený v USA nejmodernější technologií. Hudba: M. Chrástka a Martin Laul, texty: Petr Šiška, Vladimír Mertlík, Petr Čejka, Henriette a Thomas Landers.

KAREL PLÍHAL: Vzduchoprázdniny

Vydání nového alba Karla Plíhala se posouvá na konec září.

Písně, které na ní zazní, si zpěvák tři roky testoval na divácích při koncertech. Karel Plíhal, jeden z nejoblíbenějších českých písničkářů, nahrál ve Zlíně novou desku, kterou dopředu nazval Vzduchoprázdniny. Málokterý autor však přichází k natáčení tak připravený jako Karel Plíhal. Vlastně nemusí žádnou z dvaadvaceti zamýšlených skladeb podstatněji dotvářet. Všechny si je vyzkoušel na koncertech. Ať už jde o songy se „zvířecími“ názvy Kuře, Velbloud, Prase, Slon, rozjímavou píseň Kopeček nebo sofistikovanou skladbu Temná skrytá hmota. „Ty písničky už hraju tři roky, občas jsem nějakou novou přidal. Jelikož jsou dost krátké, musel jsem si počkat, aby Vzduchoprázdniny neuběhly moc rychle,“ dodává Karel Plíhal. Nejhůře nesli čekání na novou autorskou desku Plíhalovi příznivci. „To už je dvanáct let od té poslední? No vida!“ říká Plíhal.

RADŮZA: Ocelový město

Na záznamu z koncertů, které v březnu proběhly v Malostranské besedě, můžete vychutnat Radůzu v té nejživelnější podobě. Právě v živém koncertování je totiž její největší síla. Na desce jí vydatně pomáhají Josef Štěpánek (el. kytara, steel kytara), Jan Cidlinský (basová kytara, kontrabas, housle) a David Landštof (bicí nástroje). Radůza sama kromě tradičního akordeonu hraje na klavír, kytaru, foukací harmoniku a raritní mollové dudy. Energií nabitou atmosféru se podařilo přenést na CD beze zbytku, a tak si ji mohou vychutnat i posluchači, kteří neměli to štěstí a na koncert se nedostali.Atmosféru sedmnácti většinou nových písní podtrhují fotografie z kladenských hutí, v jejichž blízkosti Radůza žije.

ANETA LANGEROVÁ: Pár míst

Anetě vychází záznam akustického koncertu se smyčcovým triem. Jedná se o záznam dvou koncertů ze speciálního turné Anety Langerové. Byl to dlouholetý sen jedné z našich nejoriginálnějších zpěvaček (skladatelek) a nyní se konečně naplnil: stále pokračující šňůra vystoupení Pár míst spojila její písničky se smyčcovým triem. Skladby z jejích tří alb tak získaly další, někdy intimnější, jindy překvapivě ještě naléhavější rozměr. Aneta (zpěv, kytara, kalimba), Jakub Zitko (klavír, kytara, zpěv), Veronika Vališová (housle, zpěv), Vladan Malinjak (viola, zpěv) a Dorota Barová (violoncello, zpěv)… Voda živá, Hříšná těla křídla motýlí, ale také Dokola, Podzim, Jsem, Možná, Malá mořská víla, Jedináček, Vzpomínka, Vysoké napětí, Stačilo říct a dalších šest písniček na DVD, navíc z televizního záznamu proměněných v audio podobu, jsou důkazem jedinečné kvality i atraktivity Anety s přáteli. Krásný dárek fanouškům i vzpomínka na prezidenta Havla, jemuž byly dva koncerty v prosinci 2011 věnovány.

SVĚTOVÉ:

PINK: The Truth About Love

17. 9. je datum, který si poprocková zpěvačka Pink vybrala pro vydání šesté řadovky The Truth About Love.V aktuálním prohlášení zpěvačka odhalila kromě obalu i soupis tracků, které deska nabídne. Základní verze alba nese třináctku písniček, včetně současného singlu Blow Me (One Last Kiss). Současně vychází i deluxe verze CD, která nabízí dokonce dalších šest kousků! Kromě toho vyjde album i jako 2 LP. Jak v nedávném rozhovoru americká interpretka zmínila, mezi songy by se mělo objevit i několik duetů. Potvrdila například společnou píseň s Lily Allen. Příznivci známé provokatérky dobře vědí, že za svou dlouhou kariéru Pink příliš mnoho duetů nenahrála. Příjemnou změnu vysvětila následovně: „Posledních čtrnáct let mi spolupráci každý odmítal. Na tomto albu však všichni souhlasili. Mám za to, že lidé si myslí, že jsem se po porodu zjemnila. Možná si ostatní mysleli, že koušu!“

BOB DYLAN: Tempest

Již v březnu letošního roku bylo fanouškům ohlášeno, že folk-rockový velikán Bob Dylan chystá novou, v pořadí už třicátou pátou studiovou nahrávku. Deska, na které Dylan pracoval ve studiu v Los Angeles, nese název Tempest. Producentem novinky, která právě vychází, je Jack Frost, což je Dylanův pseudonym, pod kterým produkoval již několik svých předchozích alb. Připomeňme si také, že letos je to také padesát let od doby, kdy hudebník v roce 1962 odstartoval svou kariéru.

CHRIS BROWN: Fortune

Chris Brown připravil své další řadové album Fortune. Pilotní skladbou se stal hit Turn Up The Music, který zvítězil v britské hitparádě. Na albu se objevuje mimo jiné Asher Roth, David Guetta nebo Wiz Khalifa. Zajímavý je také obal desky. Vidíme zde výraz Fortune v několika jazycích, také v češtině a slovenštině (štěstí/šťastie).

ZAZ: Zaz

Pod jménem Zaz se skrývá jednatřicetiletá Franzouzka Isabelle Geffroy. Za poslední rok si podmanila svou elegantní porcí popu, jazzu, folku a šansonu téměř celou Evropu. Její debut je na našem kontinentu pětkrát platinový, ve Francii diamantový. Zpěvačka se vyznačuje nezapomenutelným hlasem.

KRISTINA: Na slnečnej strane sveta

Zpěvačka Kristina připravila pro svoje fanoušky nové album. V pořadí třetí hudební počin šarmantní zpěvačky nese romantický název Na slnečnej strane světa. Nové album obsahuje 14 skladeb a 1 bonus. Texty písní si vzal na starost básník a textař Kamil Peteraj. Hudbu složil skladatel a producent Martin Kavulič a dvě skladby vytvořil jeho mladší bratr Marián Kavulič. Prvním singlem z alba je skladba Jabľčko, která je již nyní velmi dobře známa.

ZZ TOP: La Futura

Po dlouhých devíti letech vychází nové studiové album kultovních texaských fousáčů ZZ TOP. V pořadí patnácté album produkoval slavný Rick Rubin, který mimo jiné stojí za mimořádně povedenou sérií posledních desek Johnnyho Cashe.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Hudební oddělení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments