Prapor – symbol, který sjednocuje

Když se řekne „prapor“, představí si většina z nás nějakou vlaječku, ti poučenější možná státní vlajku či znak, který jsme už někdy někde viděli. Lidé, kteří ale pod praporem stojí, v něm spatřují něco docela jiného.Je to pro ně jakési znamení příslušnosti k určitému společenství lidí, k městu, kraji nebo státu, v němž žijí. Tito lidé nechávají své prapory ručně vyšívat, světit a pečlivě je uchovávají pro další generace.

Prapor se takto stává znamením jednoty a tvoří duchovní zdroj celého spolku. Pomyslně dodává jeho členům odvahu a pomáhá jim být stále se společenstvím. A jak je již v názvu tohoto příspěvku uvedeno – jde o znak jednoty, která spojuje. Znak osudů a životů.

Městská knihovna Blansko pořádá ve spolupráci s panem Radkem Fojtem, jinak také majorem dělostřelecké baterie Sloup, výstavu praporů, symbolů různých společenství. Nemalý podíl na výstavě má i student blanenského gymnázia, autorův kmotřenec, Vojtěch Fojt.

Prapory pro výstavu zapůjčilo také Muzeum Blansko.

Výstava bude bez úvodní vernisáže zahájena 11. srpna 2014 ve výstavní místnosti knihovny a ke zhlédnutí bude do 29. srpna 2014.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kalendář. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments