Dokazuje matematika existenci Boha?

Snaha dokázat existenci nebo neexistenci Boha (nebo alespoň boha, případně nějaké „vyšší bytosti“) představuje jedno z největších vzepětí lidského rozumu. Jednoznačná a obecně přijatelná odpověď na uvedenou otázku stále neexistuje.

Kurt GödelO nalezení odpovědi se snaží také matematika. Od samotných počátků matematického myšlení u pythagorejců, přes snahu o přesné uchopení nejasných pojmů „neznámá (v rovnici)“, „(geometrický) prostor“ a „(mechanický) pohyb“, až ke vzniku novodobé matematiky, se tento proud evropské kultury setkává s filosofií a teologií. Vrcholí ve dvacátém století prací brněnského rodáka Kurta Gödela a jeho důkazu nutné existence dobrého Boha.

Přednáška doc. RNDr. Zdeňka Pospíšila, Dr. z Ústavu matematiky a statistiky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, kterou Městská knihovna Blansko přichystala pro zájemce na pátek 24. října 2014 v 18 hodin do dětského oddělení, se pokusí bez odborného jazyka provést posluchače cestou, na níž se matematika vystavovala setkání s transcendentnem. Představí Gödelův důkaz spolu se zamyšlením, co vlastně dokazuje.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kalendář. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments