Od koloniálního dědictví po moderní Chile aneb Chilské 20. století očima spisovatelů, současné Chile pohledem středoškoláka 

Od února 2015 studuje ve druhém ročníku Gymnázia Blansko Chilan Andrés Aliaga Chandía.

Do České republiky ho přivedl velký zájem o český jazyk a především o bohatou českou kulturu a historii.

S nadšením a vervou se pustil do studia češtiny, ale i výtvarné a hudební výchovy a také dějin umění. Andrés žije v hostitelské rodině ve Spešově a ve svém volném čase už navštívil Brno, Prahu, Znojmo. Byl si také zalyžovat v Olešnici na Moravě a podívat se na hokejovém utkání.

Na besedě ve středu 27. května 2015 od 18 hodin v dětském oddělení Městské knihovny Blansko seznámí posluchače se současným životem v Chile, pohovoří o chilské přírodě, gastronomii a formou prezentace svých osobních zážitků a zkušeností se zaměří na srovnání každodenního života v Chile a v ČR. Andrés pronese přednášku ve své mateřštině, tedy ve španělštině, a určitě ji proloží i českými větami, které se naučil. Překlad do češtiny bude zajištěn.

Andrésovo povídání zajímavě doplní přednáška absolventa Gymnázia Blansko a v současné době doktoranda Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Mgr. Jana Stříteckého věnovaná chilské literatuře, která zaznamenala ve 20. století nebývalý rozkvět.

Když básnířka Gabriela Mistral obdržela v roce 1945 Nobelovu cenu za literaturu, jednalo se o velké překvapení. Vůbec poprvé se toto prestižní ocenění dostalo za hranice kulturní oblasti, kterou označujeme jako Latinská Amerika.

Ve šlépějích Mistralové kráčel i další chilský nositel Nobelovy ceny za literaturu, básník Pablo Neruda. Exotická chilská literatura se stala přitažlivou i pro Evropany, zvláště pak hojně překládaní autoři tzv. boomu latinskoamerické literatury – José Donoso a Isabel Allende. Její slavný román Dům duchů (1985), který se nachází i ve fondu blanenské knihovny, uzavře naše krátké literární putování chilským 20. stoletím.

Cílem průřezové přednášky bude upozornit na styčné body mezi literární tvorbou zmíněných autorů a překotným společensko-politickým vývojem této jihoamerické země.

Mgr. Stanislav Hrnčíř, Mgr. Jan Střítecký

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kalendář. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments