Reinerův Básník je Knihou roku

BásníkV úterý 14. dubna 2015 se v přímém přenosu ČT art z Nové scény Národní divadla v Praze vyhlašovaly výsledky 14. ročníku Magnesie Litery. Největší pozornost se i letos soustředila na kategorii Litera za prózu, kde proti sobě stanuli hned tři velcí favorité. S cenou nakonec odcházeli dva z nich. V již zmínění kategorii Litera za prózu zvítězil fantaskní historický román Petra Stančíka Mlýn na mumie.  Básník od Ivana Reinera, bezmála šestisetstránkový, částečně smyšlený životní příběh Ivana Blatného byl zvolen Knihou roku. Za knihu už Reiner dostal Cenu Josefa Škvoreckého a zvítězil i v anketě Lidových novin Kniha roku. Román je výsledkem třicetileté autorovy práce a vydalo ji nakladatelství Torst.

V kategorii Litera na nakladatelský čin zvítězil formátově největší Akademický atlas českých dějin. V historii udílení tohoto prestižního knižního ocenění je to poprvé, kdy kartografické dílo získalo nějakou cenu.

Titul Proč obrazy nepotřebují názvy, který prostřednictvím ilustrací seznamuje starší školáky s vývojem moderního umění, získal Literu za knihu pro děti a mládež. Autory jsou Ondřej Horák a člen skupiny Rafani Jiří Franta.

Novinkou letošního ročníku bylo vyhlášení nové kategorie Blog roku. Vítězkou se stala herečka Marie Doležalová se svým blogem Kafe a cigárko.

Svoji samostatnou cenu mají i čtenáři, kteří hlasovali prostřednictvím pohlednic v knihkupectvích nebo elektronicky. Cenu čtenářů získal titul Lumpové a beránci.

Držitelé cen Magnesia Litera 2015:

  • Kniha roku: Martin Reiner – Básník. Román o Ivanu Blatném (Torst)
  • Litera za prózu: Petr Stančík – Mlýn na mumie (Druhé město)
  • Litera za poezii: Olga Stehlíková – Týdny (Dauphin)
  • Litera za knihu pro děti a mládež: Ondřej Horák, Jiří Franta – Proč obrazy nepotřebují názvy (Labyrint)
  • Litera za literaturu faktu: Zdeněk Hojda a kolektiv – Heřman Jakub Černín na cestě za Alpy a Pyreneje (NLN/NG)
  • Litera za nakladatelský čin: Eva Semotanová, Jiří Cajthaml a kolektiv – Akademický atlas českých dějin (Academia)
  • Litera za překladovou knihu: Shel Silverstein – Jen jestli si nevymejšlíš (z angličtiny přeložili Lukáš Novák, Stanislav Rubáš a Zuzana Šťastná, Albatros)
  • Litera pro objev roku: Matěj Hořava – Pálenka (Host)
  • Cena čtenářů: Markéta Šichtařová, Vladimír Pikora – Lumpové a beránci (Akcenta)
  • Blog roku: Marie Doležalová – Kafe a cigárko
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments