Magnesia Litera letos patřila ženám

V úterý 5. dubna 2016 se již popatnácté předávaly prestižní literární ceny Magnesia Litera. Dvě hlavní získaly spisovatelky Daniela Hodrová a Anna Bolavá. Knihou roku se stal román Daniely Hodrové Točité věty. Odborná porota jej označila za výjimečný, pro čtenáře však náročný, text. Autorka vzpomíná na přátelství se spisovatelkou Bohumilou Grögerovou a výtvarnicí Adrienou Šimotovou.

Literu za prózu, v níž byla nominovaná i Hodrová, vyhrála kniha Anny Bolavé Do tmy. Autorka se vlastním jménem jmenuje Bohumila Adamová a pracuje jako bohemistka, jazyková korektorka a recenzentka. Její prvotina je příběhem osamělé, nemocné ženy, která většinu života zasvětila sběru, sušení a odevzdávání léčivých bylinek.

Pohled skrze děti na civilní obyvatelstvo a jeho strádání v době 1. světové války přináší vítěz kategorie Litera za literaturu faktu Vše pro dítě! Válečné dětství 1914 – 1918.

Velmi zajímavá svým zpracováním je kniha Barbory Baronové (text) a Dity Pepe (fotografie) Intimity, která zachycuje příběhy šesti žen, jež se musely vypořádat s nepříznivým osudem.  Příběhy domácího násilí, postižení, nemoci jsou vyprávěny slovem i obrazem. Kniha se skládá ze šesti samostatných sešitů, z nichž každý je věnovaný jedné ženě.

Cenu čtenářů získala herečka Aňa Geislerová za své deníkové zápisky nazvané stručně P. S. O pestré grafické zpracování se postarala její sestra Lela Geislerová.

Muži v letošním roce zvítězili pouze v kategorii Litera za poezii (Ladislav Zedník: Město jeden kámen) a Litera za knihu pro děti a mládež (Robin Král: Vynálezárium).

Hlavním poslání cen je prosazovat kvalitní českou literaturu. Každoročně se oceněným autorům daří oceněné knihy lépe prodávat. Loni překročily hranici 10 tisíc prodaných kusů dvě vítězné knihy z cen Magnesia Litera. Šlo o román Básník od Martina Reinera a knižní vydání blogu Kafe a cigárko herečky Marie Doležalové.

Přehled vítězných děl:

Kniha roku:

Daniela Hodrová: Točité věty (Malvern)

Litera za prózu:

Anna Bolavá: Do tmy (Odeon)

Litera za poezii:

Ladislav Zedník: Město jeden kámen (Dauphin)

Litera za knihu pro děti a mládež:

Robin Král: Vynálezárium (Běžíliška)

Litera za literaturu faktu:

Milena Lenderová, Martina Halířová, Tomáš Jiránek: Vše pro dítě!

Válečné dětství 1914-1918 (Paseka)

Litera za nakladatelský čin:

Barbora Baronová: Dita Pepe: Intimita (Wo-men)

Litera za překladovou knihu:

Joanna Batorová: Pískový vrch (z polštiny přeložila Iveta Mikešová, Paseka)

DILIA Litera pro objev roku:

Blanka Jedličková: Ženy na rozcestí (Academia)

Kosmas cena čtenářů:

Aňa Geislerová: P. S. (Ikar)

Magnesia blog roku:

Tomáš Princ: Humans of Prague

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments