Novinky v knihovním řádu

Od 2. 1. 2018 platí v knihovně nový knihovní řád. Obsahuje několik novinek a úprav oproti původnímu.

Jedná se především o úpravy doby výpůjčky. Zvukové nosiče a noviny s časopisy (periodika) nově půjčujeme na 14 dní. Výpůjční doba může být následně 1x prodloužena. Naučnou literaturu z oddělení studovny a čítárny je možné půjčit také na 14 dní ale bez možnosti dalšího prodloužení.

Nově jsme do naší nabídky zařadili oblíbenou Albi tužku a knihy Kouzelné čtení. Ty je možné si vyzkoušet na dětském oddělení a zapůjčit na maximálně 14 dní i domů (ale bez možnosti prodloužení).

Další změnou je vytvořený status NOVINKA. Jedná se o knihu, jejíž datum zápisu do fondu knihovny je kratší než 12 měsíců. Takovou knihu je možné vypůjčit standardně na měsíc, ale není možné výpůjčku prodloužit.

V rámci rozšíření služeb mají registrovaní čtenáři nově možnost využít kulturní místnost knihovny ke studijním účelům. Informace o obsazenosti kulturní místnosti rádi sdělíme. Ideální je to například pro skupiny studentů, kteří potřebují nerušeně pracovat na nějakém společném projektu.

U internetových služeb jsme pro neregistrované čtenáře upravili dobu zdarma strávenou na internetu na 15 minut. Čtenáři s platnou registrací mají přístup na internet zdarma po dobu 60 minut. V práci je pak možné pokračovat za drobný poplatek, 10 Kč / 15 minut.

Další novinkou pro registrované čtenáře je služba Odlož knihu. Je určena pro čtenáře, kteří nemají čas si vybrané knihy hledat v knihovně a chtějí si je jen vyzvednout. Jakmile knihovník potvrdí vyřízení objednávky, budou na čtenáře knihy čekat 3 dny. Tato služba je zpoplatněna částkou 10 Kč / kus. Nepleťme si ale tuto službu se stále nabízenou rezervací. Rezervace je možné dělat jen na momentálně vypůjčené jednotky, zatímco služba Odlož knihu se týká knih aktuálně umístěných v knihovně. V případě zájmu je možné knihy „odkládat“ přímo v on-line katalogu knihovny, případně na e-mailu: informace@mk.blansko.cz nebo i telefonicky.

Poslední nově zřízenou službou je Monitoring tisku. Opět ji mohou využít všichni registrovaní čtenáři a je zdarma. Její podstatou je e-mailové zasílání přehledu novinových článků o Blansku. Zájemci se prosím hlaste na oddělení studovny a čítárny.

Drobné úpravy jsme provedli i v ceníku. Levnější je rezervace knihy, za 5 Kč. Snížili jsme také roční registrační poplatek pro držitele Seniorpasu na 40 Kč a senioři nad 70 let mají roční registraci nově zdarma.

Nový knihovní řád včetně příloh je k nahlédnutí na každém oddělení knihovny a také je možné si vše přečíst zde na našich webových stránkách.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments