Zajímavosti z hudební scény

Skupina BUTY vydává po 6 letech nové album

Nové album ostravské skupině BUTY vychází po 6 letech od jejich poslední studiové nahrávky a nese název DUPERELE. Společnost Supraphon, která album vydává, stanovila datum na 25. května 2012.

Za zajímavým názvem desky se skrývá označení pro drobnosti, maličkosti a zbytečnosti – řečeno ostravským dialektem.

Muzikanti Radek Pastrňák, Richard Kroczek, Milan Straka, Milan Nytra a Petr Vavřík si dali na pár let oddech. Nyní nabídnou posluchačům aktuální dílko se sestavou 13 hořkosladkých písniček.

V textech se například dozvíme o tom, jak „ brouk“ Paul McCartney prodal basu v Opavě, nebo že po kořalce možno „Dupať až do rána“.

Vznik nového alba upřesňuje svým komentářem bubeník Richard Kroczek:

„K nahrávání nové studiové desky jsme se dostali za tak dlouhou dobu proto, že jsme se dost koncentrovali. Také jsme kolem sebe sledovali svět a čekali na tu správnou chvíli. Přišla až v poslední době, kdy jsme už začali vnitřně cítit, že je třeba udělat něco nového. Musím říct, že když jsme s Radkem Pastrňákem udělali základy nových písní, úplně jsme ožili. Vlilo nám to novou krev do žil. Duperele jsou ne vždy prvoplánovaně popově jednoduché songy k naší ne vždy křišťálově čisté době.“

 

Bruce Springsteen vystoupí v Praze

Bruce Springsteen a E Street Band, 11. 7. 2012, Synot Tip Arena Praha

Bruce Sringsteen u nás už jednou vystoupil. V rámci akustického vystoupení se v roce 1999 představil v pražském Kongresovém centru.

Nyní poprvé přijede se svým E Street Bandem v rámci světového koncertního turné. Představí se na koncertě pod širým nebem v pražské Synot Tip Areně.

Půjde o jediné vystoupení ve střední a východní Evropě.

Springsteen je americký písničkář, který nahrává a vystupuje s kapelou E Street Band. Proslavil se hymnickými rockovými písněmi s poetickými texty, ve kterých dokázal vystihnout náladu nejen americké společnosti. Spolu s E-Street Bandem se stal jedním z průkopníků „stadiónového rocku“ – i před desetitisícovým publikem dokáže navodit důvěrnou a přitom euforickou atmosféru rockového klubu.

Springsteenova bohatá diskografie zahrnuje jak komerčně úspěšná rocková alba, tak i folkově orientované práce.

Mezi jeho nejlepší studiová alba patří tituly „Born In The USA“ a „Born to Run“.

Během své hudební kariéry vydal 17 alb, naposledy se přihlásil loni s titulem „The Promise“. Získal mnoho ocenění za svou práci, včetně 20 cen Grammy, dvou Zlatých Glóbů a Oscara. Je považován za jednoho z nejvlivnějších skladatelů 20. století, v roce 2004 ho časopis Rolling Stone označil jako 23. největšího umělce všech dob.

E-Street Band je více než doprovodná skupina. Springsteenovi přizvukovala od roku 1972 do roku 1988. Pak E Street Band nakrátko koncertně ožila v roce 1995 a od znovuzaložení v roce 1999 slouží Springsteenovi dodnes. A ukázalo se jak na nových deskách, tak na energií nabitých koncertech, že ve spojení s E-Street Bandem je Springsteen skutečně nejsilnější. Talent i energičnost písničkáře a kapela plná vynikajících instrumentalistů, z nichž většina zná Bruce od mládí, se násobí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Hudební oddělení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments