„Zpěvánky“ s letní tematikou

Středeční dopoledne 6. června 2012 se v hudebním oddělení Městské knihovny Blansko opět rozezněly dětské hlásky a zvuky jednoduchých hudebních nástrojů při dalším pořadu z pravidelného projektu ZPĚVÁNKY PRO DĚTI A MAMINKY.

V zatím největším počtu se sešly děti a maminky z klubu Ratolest a také další příchozí maminky s dětmi.

Na začátku všechny přivítal maskot pořadu skřítek Ratolesťák, kterého si již dříve děti samy vyrobily.

Následně se všichni seznámili s novými CD pro děti, které byly zakoupeny do fondu hudebního oddělení, jako např. Dráče Bůby, kolekce příběhů Medvídka Pú, Moje nej pohádky a písničky, Pohádky o mašinkách a další.

Tematicky byl pořad i prezentace písní pro děti zaměřen k létu a celým rokem nás již tradičně provází kniha autorky Jiřiny Rákosové „Hrajeme si u maminky“, jejíž součástí je i CD s písničkami skupiny Hradišťan. K létu se z tohoto CD váže 9 písní.

K dalším knihám, které byly prezentovány při Zpěvánkách, patří: „ Taneční hry s písničkami“ – autor Eva Kulhánková – z nakladatelství Portál, „Zpíváme si s dětmi“ – autorka Marie Lišková – z nakladatelství Grada, „Zpíváme a hrajeme si s nejmenšími“ – autorky Alena Tichá a Milena Raková – z nakladatelství Portál a inspirativní publikace „ Řemesla ve hře, písni a tanci“ – autorka Eva Kulhánková (součástí knihy je opět CD s písničkami) – vydáno v nakladatelství Portál.

Společně s dětmi jsme si s radostí zazpívali „ letní písničky“ jako Travička zelená, Na tý louce zelený, Pásla ovečky v zeleném hájíčku, Hop, hej cibuláři, Čížku, čížečku, Zajíček v své jamce, Kolo, kolo mlýnský a další.

Nejen že se zpívalo, ale písně se ztvárnily také pohybově, v kroužku, kdy bylo využito jednoduché rytmiky.

Všechny děti si vyzkoušely hru na jednoduché hudební nástroje – na malé i větší činely, triangl, dřevěné paličky, různé druhy bubínků a dokonce přišla na řadu i foukací harmonika.

S dětmi zpívaly do rytmu i babičky a maminky.

K nejoblíbenějším patří písničky z dětských filmů a pohádek, ale tentokráte jsme se zaměřili na nejkrásnější národní a lidové písně pro děti.

Děti byly velmi šikovné jak ve zpěvu, tak v pohybové rytmice i hře na hudební nástroje, takže je všechny čekala sladká odměna.

Skřítek Ratolesťák, se kterým se děti v závěru pořadu radostně loučily a podávaly mu ruku na důkaz přátelství, se na všechny zase bude těšit po prázdninách, v září, při dalších PODZIMNÍCH ZPĚVÁNKÁCH.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Hudební oddělení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments