Hledání tajemství

Další ročník našeho putování za poznáváním regionu a regionálních osobností jsme zahájili za slunečného, ale chladného rána v sobotu 19. září 2012 u jeskyně Kůlna.

Zde se 40 malých zvědavců z celého blanenského regionu dozvědělo první indicie k plnění otázek.

Další zastávkou byly prostory u vstupu do Sloupsko – šošůvských jeskyní, kde se děti posilnily svačinou. Poslechly si pověst o místním skalním útvaru „Otec, matka, syn“. Potom vyplňovaly první pracovní list s otázkami na téma Moravského krasu a jeskyní v něm.

Od jeskyní mířily menší skupiny poutníků městem Sloup do lesa k turistické značce, která vede do Němčic. Překvapil nás prudší kopeček, na jehož konci čekala druhá zastávka. Zde paní Marta Sadecká, knihovnice z Němčic, povídala o fauně a floře v našem regionu. Děti byly pozorné a to jim velmi pomohlo při plnění dalšího okruhu otázek.

Žlutá značka nás provázela klidným lesem plným tajemství, cestou necestou, kolem krmelce, mechem i kapradím až k Zatoulané ovečce. Zde byla čtvrtá zastávka putování. Děti se dozvěděly, že nedaleká Kateřinská jeskyně je pojmenována po malé Kateřince, která v této jeskyni hledala svoji ztracenou ovečku. Také naši poutníci měli příležitost pomoci Kateřince s hledáním. Se zavázanýma očima šli za zvukem zvonečku, který měla ovečka uvázaný na krku. Na tomto stanovišti si děti mohly i trochu zasoutěžit. Každý dostal 5 šišek a trefoval se do stromu – nebylo to však nic jednoduchého. Chtělo to pořádně zamířit!

Dále naše putování pokračovalo po vyznačené cestě s oranžovými fáborky kolem rybníka k nově opravenému hřišti v Němčicích, kde byly připraveny další soutěže a hry. Před vstupem čekalo na poutníky poslední zastavení. Zde se děti zaposlouchaly do bohaté historie obce a musely odpovědět na poslední otázky.

Po vyhodnocení všech okruhů otázek dostaly děti sladkou odměnu a upomínkový list od obce Němčice, která se organizačně podílela na celé akci.

Nechyběla ani naše ochranitelka čtoucích rodin, která pomohla přivítat regionálního autora Vladimíra Klepáče. Pro děti napsal knihu Král lesa. Představil ji a četl z ní ukázku.

Sladkou tečkou za celým putováním se stal nádherně nazdobený dort v podobě otevřené knihy s obrázkem lesa. O jeho chuti svědčí fakt, že po rozkrájení zbylo jen pár drobečků.

Okolí Sloupu a Němčic chtěly poznat děti z obce Němčice, Veselice, Bořitov, Rájec – Jestřebí a Černé Hory i s doprovodem knihovnic a ochotných rodičů. Celý den všichni putovali a cestou objevili nejedno tajemství, které skrýval okolní les.

Velký dík patří všem, co dětem ochotně věnovali svůj volný čas.

Těšíme se na příští společné putování a objevování dalších tajemství.

Helena Jalová, Marie Slaničková

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Celé Česko čte dětem 2012/2013, Regionální oddělení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments