Hudební beseda v Senior centru Blansko

Ve středu 24. října 2012 se sešlo více než 30 klientů Senior centra Blansko k hudební besedě, kterou v rámci „ Školy 3. věku Senior centra Blansko“ připravilo hudební oddělení Městské knihovny Blansko. Pořad byl věnován 215. výročí narození významného rakouského hudebního skladatele období raného romantismu FRANZE SCHUBERTA.Franz Schubert (celým jménem Franz Peter Schubert) se narodil 31. ledna 1797 ve Vídni a zemřel 19. listopadu 1828 tamtéž. Dožil se sice jen 31 roků, ale za svůj život zkomponoval veliké množství hudebních děl. Schubertův největší význam spočívá v písňové a komorní tvorbě. Napsal kolem 600 písní a mnoho dalších skladeb pro komorní obsazení a sólový klavír. Je autorem sedmi dokončených symfonií a slavné osmé „Nedokončené“. Dále zkomponoval liturgickou, scénickou a baletní hudbu. Přes svoji pracovitost si Franz Schubert během svého krátkého života nebyl nikdy schopen opatřit odpovídající postavení a finanční zajištění. Žil většinou z podpory svých příbuzných, přátel a obdivovatelů, u kterých také bydlel a měl tedy čas komponovat a tvořit.

Za jeho života nebyla jeho hudba známa širší veřejnosti, zájem o jeho dílo narůstá až na samém sklonku jeho života a od jeho smrti až dodnes patří Franz Schubert ke stěžejním autorům romantického hudebního repertoáru. Z jeho nejznámějšího díla jmenujme: Symfonie č.7 h moll – „Nedokončená“, cyklus písní „Krásná mlynářka, cyklus písní „ Zimní cesta“, smyčcový kvartet d moll „Smrt a dívka, „Německá mše“ a další.

V průřezu o životě a díle tohoto rakouského hudebního skladatele se klienti Senior centra seznámili s dalšími podrobnými údaji a zajímavostmi a poté se již zaposlouchali do jednoho z jeho vrcholných děl KVINTET C DUR pro dvoje housle, violu a dvě violoncella v podání vynikajícího Kocianova kvarteta. Toto dílo tvořil Schubert pouze dva měsíce před svojí smrtí, dokončil je a patří ke skladatelově tvůrčímu vrcholu.

Velmi příznivě přijatá akce dokládá pravidelnou spolupráci Městské knihovny Blansko (konkrétně vedoucí hudebního oddělení blanenské knihovny Heleny Juříkové v roli lektorky) se Senior centrem Blansko.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Hudební oddělení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments