Šedesátka Jaromíra Nohavici

Mezi českými hudebníky patří první letošní červnový pátek Jaromíru Nohavicovi – významnému českému folkovému písničkáři, textaři, libretistovi, osobitému zpěvákovi, skladateli a kytaristovi a mimo jiné také „kolegovi“ knihovníkovi.Svoje 60. narozeniny oslaví 7. června 2013.

Narodil se v Ostravě. Již v 8 letech napsal svou první píseň a učil se hrát na kytaru. Jeho otec toužil po tom, aby Jaromír hrál na housle, ale k nim si cestu nenašel. Dálkově vystudoval Střední knihovnickou školu v Brně a začal studovat na Vysoké škole báňské v Ostravě. Studium však přerušil, vystřídal několik zaměstnání a nakonec zůstal raději textařem na volné noze. Začínal s regionálními skupinami Atlantis, Noe, Majestic. Spolupracoval s Českým rozhlasem v Ostravě. Tou dobou zaujal textem k písni Lásko, voníš deštěm pro Marii Rottrovou. Spolupráce pokračuje například s Věrou Špinarovou.

Poprvé s vlastním repertoárem vystoupil (náhodně) v březnu 1982 na Folkovém kolotoči v Ostravě – Porubě a jako vyzrálý písničkář se vyhoupl mezi nejlepší. Vyhrál anketu diváků na finále Porty 83 o nejvýraznější osobnost.

Následně na sebe upozornil písní Pánové nahoře, útočící na vládu. Převzal ji od francouzského literáta Borise Viana. Tento i další Nohavicovy texty vyvolaly nevoli a bylo mu bráněno svobodně se vyjadřovat. Přesto jeho tvorba hojně kolovala ve formě ilegálních audionahrávek.

Prvního profilového alba Darmoděj se Nohavica dočkal roku 1988 a je sestavené z koncertních záznamů z přelomu let 1987 – 88. V dalších dvou letech vycházejí alba Osmá barva duhy a V tom roce pitomém.

První studiový projekt Mikimauzoleum Nohavica sestavil v roce 1993 a stalo se jedním ze stěžejních českých písničkářských alb. O tři roky později následovala další studiová deska, za kterou získal českou Grammy a nese název Divné století. V tomto období také věnuje svoji pozornost i dětské tvorbě a vydává album i knihu Tři čuníci s říkadly a pohádkami.

Píše texty k různým divadelním inscenacím v Těšínském divadle, Divadle Na Fidlovačce, ostravském Divadle Petra Bezruče a skupinám Neřež a Doga.

V roce 2000 natočil album Moje smutné srdce, které je laděno do folku, blues, šansonu a jazzu; hosté: Čechomor a František Uhlíř.

Za dva roky se objevil v hlavní roli filmu Rok ďábla.

Zpěvák překypuje talentem a jeho koncerty bývají pro posluchače jedinečným zážitkem.

Patří k písničkářům, kolem nichž se vytváří jakési uhrančivé mystérium. Náměty a melodie mnoha písní jsou ze slovanského prostředí a častou inspirací mu je ruská romantická literatura. Jeho tvorba je úzce spjatá s poezií a literaturou. Nohavicovou předností je bohatá slovní zásoba, cit pro zpěvnost češtiny a pro osobitost jejích jazykových vrstev (od knižních vyjádření přes spisovnou a obecnou češtinu až k vulgarismům). V jeho verbálním výrazivu nadchne údernost, přehlednost, síla rýmů, výrazné pointy, tíhnutí k romantismu, prostota a samozřejmost.

V současné době žije v Ostravě (předtím v Českém Těšíně). Má ženu Martinu a dvě děti – syna Jakuba a dceru Lenku. Jeho literárním oblíbencem je Bohumil Hrabal.

V roce 2003 vychází album Babylon, v únoru 2008 album Ikarus, které bylo nahráno na osmi koncertech v Ostravě v lednu 2008.

Nejnovější je jeho album Tak mě tu máš a spolupráce se skupinou Kryštof. S frontmanem Richardem Krajčem nazpíval duet Křídla z mýdla a je to balada o relativním čase našeho života.

Hudební oddělení Městské knihovny Blansko zve k poslechové besedě z projektu CESTY ZA POZNÁNÍM na téma Jaromír Nohavica v úterý 11. 6. 2013 od 17 hodin.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Hudební oddělení, Kalendář. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments