Co venkovské knihovny umějí a mohou

Co venkovské knihovny..., září 2013Již 9. ročník celostátního setkání knihovníků Co venkovské knihovny umějí a mohou se konal v Blansku a jeho okolí od 19. 10 do 21. 10. 2013. Důvodem je skutečnost, že Místní knihovna Veselice pod vedením Olgy Hájkové získala prestižní titul Knihovna roku 2011.

 

Tato akce, určená původně pro knihovníky z malých knihoven, si našla své pevné místo a důležitost hlavně pro možnost předávání a výměnu zkušeností.

Hlavní tématem letošního roku byla práce s regionální literaturou a podpora dětského čtenářství.

Téměř šedesát zástupců knihoven a obcí z celé republiky se sjelo do Blanska ve čtvrtek 19. září 2013. Slavnostní zahájení proběhlo v prostorách Muzea Blansko, které sídlí v místním zrekonstruovaném renesančním zámku, za účasti ředitele Městské knihovny Blansko Mgr. Pavla Přikryla a prvního místostarosty města Blansko Ing. Jiřího Crhy.

Knihovníci

Odborný výklad při prohlídce expozic si vzala na starost ředitelka muzea Mgr. Eva Nečasová. Všichni zúčastnění navštívili také dřevěný kostelík z Podkarpatské Rusi a nechyběla samozřejmě ani návštěva Městské knihovny Blansko a jejích prostor.

Pátek 20. září 2013 byl v dopoledním bloku věnovaný odbornému programu, který proběhl v prostorách Kulturního domu Sloup. Možnost načerpat odborné zkušenosti a vyměnit si své zkušenosti využilo celkem 90 účastníků. Nabídka témat vykazovala neobvyklou zajímavost a pestrost:

Odpoledním program se soustředil na poznávání zajímavých míst v obcích Vavřinec – Veselice: místní knihovny, kapličky a rozhledny (kam se mohli zúčastnění dovézt vlastními silami pomocí koloběžek z půjčovny ve Vilémovicích).

Společenský večer zakončila prezentace o zajímavostech obce Vavřinec – Veselice, nabídka místních specialit a možnost naučit se také výtvarnou praktiku – enkaustiku.

Sobotní dopoledne navštívila skupina knihovníků Sloupsko-šošůvské jeskyně a odborné poznávání našeho regionu pokračovalo návštěvami Obecní knihovny Petrovice a Městské knihovny Rájec-Jestřebí. V každé z knihoven nás vítaly nejen místní knihovnice, ale také tamní starostové.

Městská knihovna Blansko měla čest podílet se na celé organizaci a ukázat, že i knihovny z našeho pověřeného obvodu mají zajímavou činnost, která může být inspirací pro další kolegy z oboru.

Celá akce by se nezdařila nebýt výborné spolupráce s Obecním úřadem Vavřinec – Veselice a jeho starostou Milošem Novotným, Místní knihovnou Veselice a dalšími dobrovolníky, kterým patří velké poděkování.

(Autorem fotografií je Michal Hloušek.)

Setkání knihovníků - návštěva knihovny v Petrovicích Setkání knihovníků - zahájení Setkání knihovníků - prohlídka zámku Blansko Setkání knihovníků - společná Setkání knihovníků - návštěva dřevěného kostelíku Setkání knihovníků - prohlídka Městské knihovny Blansko Setkání knihovníků - prohlídka Městské knihovny Blansko Setkání knihovníků - procházka Novodvorskou alejí Setkání knihovníků - procházka Novodvorskou alejí Setkání knihovníků - program v KD Sloup Setkání knihovníků - program v KD Sloup Setkání knihovníků - program v KD Sloup Setkání knihovníků - program v KD Sloup Setkání knihovníků - program v KD Sloup Setkání knihovníků - prohlídka veselické kapličky Setkání knihovníků - projížďka na koloběžkách Setkání knihovníků - návštěva veselické knihovny Setkání knihovníků - návštěva veselické knihovny Setkání knihovníků - program v KD Sloup Setkání knihovníků - společný večer Setkání knihovníků - enkaustika Setkání knihovníků - návštěva v knihovně Rájec - Jestřebí Setkání knihovníků - návštěva v knihovně Rájec - Jestřebí Setkání knihovníků - návštěva v knihovně Rájec - Jestřebí

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Regionální oddělení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments