Obecní knihovna v Brťově-Jenči

Brťov - JenečObecní knihovna v Brťově-Jenči a její vedoucí paní Anna Čumová získala Ocenění za rozvoj veřejných a informačních služeb v obci a podporu kulturního a společenského života obce.

OceněníOcenění si převzala na 3. ročníku Slavnostního setkání knihoven obcí Jihomoravského kraje dne 24. října 2013 spolu s dalšími vyznamenanými knihovnami našeho kraje.

Paní Čumová vede knihovnu od podzimu roku 1973 a celou dobu se o ni a své čtenáře pečlivě stará tak, aby všichni její uživatelé byli spokojeni a měli potřebné informace rychle a snadno dostupné.

Obec se nachází v západní části okresu Blansko, nedaleko městyse Černá Hora. Je tvořena dvěmi místními částmi, které jsou sloučeny od roku 1960. Žije zde 370 obyvatel.

Knihovna sama je umístěna v části Brťov a zatím je jí vyčleněna 1 místnost v budově mateřské školy. Obec v současné době usilovně hledá řešení, kam knihovnu umístit tak, aby získala větší a důstojnější prostor pro svoji činnost.

Vzhledem k malému prostoru knihovny využívá paní knihovnice pro své akce jiné prostory v obci – děti si její besedy mohou poslechnout v MŠ. Přednášky pro dospělé účastníky se konají v sále místního kulturního domu. Tematické okruhy, které si sama připravuje anebo na ně zve lektory, čerpají z historie obce a blízkého okolí. Od roku 2008 se společně s dalšími knihovnami v regionu zapojila do podpory dětského čtenářství v rámci Celé Česko čte dětem.

Obec podpořila získání programu Clavius REKS a v roce 2011 byl nainstalován automatizovaný knihovnický systém. Během roku 2012 bylo nutné celý knihovní fond vložit do tohoto systému. Koncem roku 2012 byl zkušebně zahájen výpůjční protokol a on-line katalog je možné najít na stránce pověřené knihovny, obecního úřadu, ale také na samostatné webové stránce knihovny: http://www.brtov-jenec.knihovna.cz/

Aktualizace stránek, doplňování informací a fotogalerií je plně v kompetenci paní knihovnice a pravidelně se této činnosti věnuje. Na stránce lze zjistit spoustu dalších zajímavých informací mimo ty, které jsou určeny pro čtenáře.

Za dlouholetou a kvalitní práci patří paní Čumové dík a přání, ať jí nápady a elán ještě dlouho vydrží, a aby se jí splnil sen o krásné knihovně v obci.

Prezentace knihovny je ke shlédnutí zde.

Více informací najdete také na tomto odkazu:

http://www.mzk.cz/pro-knihovny/region/knihovnicka-slavnost/slavnostni-setkani-knihoven-obci-jihomoravskeho-kraje-24-10

Obecní knihovna v Brťově - Jenči Obecní knihovna v Brťově - Jenči Obecní knihovna v Brťově - Jenči Obecní knihovna v Brťově - Jenči Obecní knihovna v Brťově - Jenči Obecní knihovna v Brťově - Jenči Obecní knihovna v Brťově - Jenči Obecní knihovna v Brťově - Jenči Obecní knihovna v Brťově - Jenči Obecní knihovna v Brťově - Jenči Obecní knihovna v Brťově - Jenči Obecní knihovna v Brťově - Jenči

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Regionální oddělení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments