Hořící keř a Jan Palach

19. ledna 2014 uplyne 45 let od smrti Jana Palacha. Studenta, který se v roce 1969 upálil na protest proti utlačování svobod a velmi pasivnímu přístupu veřejnosti, resp. proti okupaci. Čin Jana Palacha nebyl krokem zoufalého a nešťastného člověka, o čemž svědčí přepis rozhovoru, který s ním těsně před smrtí natočila ošetřovatelka Zdenka Kmuníčková. Palach jí tehdy sdělil, že k tomu, aby se zapálil, potřeboval především vztek.

O alarmujícím činu Jana Palacha natočila v roce 2013 třídílné drama polská filmová a televizní režisérka a scénáristka Agnieszka Holland. Nese název Hořící keř. Příběh začíná Palachovým sebeupálením v lednu 1969 a líčením napjaté atmosféry v tehdejší společnosti. Děj se zdramatizuje tehdy, když poslanec Vilém Nový na stranickém mítinku Palachovo sebeobětování zlehčuje a vydá prohlášení o tzv. studeném ohni, který údajně Palach použil. Hlavní postavou vyprávění je skutečně existující advokátka Dagmar Burešová, jež jménem Palachových příbuzných podala na Viléma Nového žalobu na ochranu osobnosti.

JUDr. Dagmar Burešová za normalizace obhajovala pronásledované disidenty a po listopadu 1989 se stala ministryní spravedlnosti. V letech 1990 – 1992 zastávala funkci předsedkyně České národní rady.

Hořící keř nebo také ohnivý keř – keř, který hořel, aniž shořel, známe z biblické knihy Exodus. Podle vyprávění se Mojžíšovi zjevil v hořícím keři Bůh a sdělil mu své pravé jméno (dle překladu Septuaginty „Jsem který jsem“). Příběh se stal inspirací mnoha uměleckých děl, jak dosvědčuje i výše popisované drama.

Jan Palach je in memoriam nositelem Čestné medaile T. G. Masaryka za věrnost jeho odkazu, kterou mu udělilo jako prvnímu Masarykovo demokratické hnutí. Řád Tomáše Garrigua Masaryka 1. třídy převzal za Jana Palacha od tehdejšího prezidenta Václava Havla jeho bratr Jiří Palach v roce 1991.

Přejme si minimálně stejně tak kvalitní knižní vydání, jako je toto filmové zpracování Palachova příběhu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Blog. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments