Cena Ferdinanda Peroutky za rok 2013

Ivan KlímaOcenění, nesoucí jméno českého novináře a publicisty, slouží ke zvýšení prestiže a popularity novinářské práce. Vždy vyzdvihuje právě ty osobnosti, které jdou cestou Ferdinanda Peroutky.

Za rok 2013 se stali laureáty Ivan Klíma a spolu s ním Jiří Peňás.

Klímovo dětství bylo poznamenáno trasportem do Terezína, později prožil těžká léta normalizace, ale ani toto jej neumlčelo. Ivan Klíma se tak stal výraznou osobností kulturního života.

Již během studií psal Klíma reportáže pro Mladou frontu, poté pracoval pro týdeník Květy, odkud byl ale ani ne po roce vyhozen. Určitý čas trávil také v zahraničí, odkud se však vždy vrátil do tehdejšího Československa, a to i přesto, že věděl, že jej tady snadný život rozhodně nečeká.

Nejen romány Ivana Klímy vycházely také v samizdatech – v překladech i česky v nakladatelství Sixty-Eight Publishers v Torontu, které vlastnili manželé Škvorečtí.

Po převratu se Klíma k novinařině opět vrátil, v roce 2002 byl oceněn mezinárodní Cenou Franze Kafky a v roce 2003 Cenou společnosti pro vědy a umění.

Jiří PeňásDruhý oceněný, Jiří Peňás, patří rovněž mezi výrazné publicisty současnosti. Patří k tzv. polistopadové generaci, pyšní se obrovským rozhledem a neuvěřitelným smyslem pro ironii.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Blog. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments