Lidé jednoho srdce

Oznamuje se láskám vašim, že nastala smrt krásných srnců. Byl to velký případ malého detektiva a policejního psa Kykyna. Věděli si rady, byli jako bratři. Když po setkání v červenci vysvitlo kožené slunce, odletěl poslední motýl a odplavali zlatí úhoři, svitla naděje. Král Šumavy dostal pouta. Skončilo tak trápení, detektiv křičel „už zase skáču přes kaluže!“. „Směšný pán,“ říkaly mu Pavlínka a Hanele, byly to sestřičky.

Tehdy byla opravdu prima sezóna, ale pak nastalo dlouhé čekání na déšť. Až jednou… Cukrová bouda se rozpustila, cesta byla suchá, místy mokrá a blázni a děvčátka si užívali lásky mezi kapkami deště.

Fany, taková malá mořská víla, už se začínala pomalu ale jistě těšit na Vánoce s Alžbětou, i když si dřív myslela, že je to hrozná kráva. Nasedla na kočár do Vídně, byl to vlastně spíš takový vlak dětství a naděje, a z okna už viděla, že městem chodí Mikuláš. Nastavila ucho, aby slyšela zvoneček… Pak ale přišla závrať, vlak se rozjel do stanice Nebe.

Stalo se to tenkrát o Vánocích. Duhová kulička se zakutálela, Tři králové už nepřišli. Fany věděla, že dnes večer všechno skončí. Vysoká zeď, škaredá dědina a nekonečné počítání oveček. Naděje..?

Ano, šlo pouze o smrt mouchy.

Naše bláznivá rodina (ta knihovnická) vám právě prozradí tajemství velikého vypravěče: přesně před 10 lety zemřel český filmový režisér a scenárista Karel Kachyňa. Letos mu připadá i druhé výročí, tentokrát narození – 1. května by oslavil 90 let života.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Blog. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments