DOBRÝ DEN, STROMY ANEB LES, HUDBA, POEZIE – JAK SE TO RÝMUJE

Jan RuszelákV měsíci dubnu výstavní místnost Městské knihovny Blansko bude hostit obrazy výtvarníka Josefa Ruszeláka „DOBRÝ DEN, STROMY aneb LES, HUDBA, POEZIE – JAK SE TO RÝMUJE.“

Josef Ruszelák žije a pracuje ve Zlíně. Je výtvarníkem Městského divadla ve Zlíně, upravil stovky divadelních programů, je autorem plakátů i scénických výprav, podílel se na výstavách scénografie. Spolupracuje také s Janáčkovou akademií múzických umění v Brně na přípravě jejích publikací. Souběžně s volnou tvorbou navrhoval knižní obálky, graficky upravoval knihy i bibliofilie, plakáty pro Mahenovo divadlo v Brně i pro významné hudební festivaly. Vytvořil ilustrační doprovody básnických sbírek pro nakladatelství Odeon, Čs. spisovatel, Blok. Uspořádal přes 80 samostatných výstav. Zúčastnil se více jak 100 kolektivních výstav. Spoluorganizoval a vystavoval v roce 2005 se Sdružením Q Brno, jehož je členem, v Lisabonu a Portu. Vystavoval jako host Hollaru v Praze, zúčastňuje se výstav GRAFIKA ROKU v Praze.

Za svou uměleckou tvorbu získal například tyto ceny: 1994 – stříbrná medaile na mezinárodním Trienále grafiky Praha – 3. GRAPHIC ´94; 2005, 2007 – Cena poroty (2x) na bienále drobné grafiky GRAFIX Břeclav.

Jeho díla jsou zastoupena ve sbírkách: Krajská galerie Zlín, Moravská galerie Brno, Galerie výtvarného umění Ostrava, soukromé sbírky.

Je členem Unie výtvarných umělců a Sdružení českých grafiků Františka Kupky v Praze.

V roce 2013 (v roce svých pětasedmdesátin) uspořádal Josef Ruszelák tři výstavy:

Uherské Hradiště – květen, Slovácké divadlo; Kroměříž – září, v rámci 45. Kroměřížského hudebního léta na zámku; Hodonín, listopad – prosinec, Galerie výtvarného umění.

V Blansku se Josef Ruszelák představí souborem velkoformátových obrazů vytvořených technikou pastel. V kulturním programu vernisáže výstavy v pátek 11. 4. 2014 v 18 hodin vystoupí žáci a pedagogové Soukromé ZUŠ v Blansku. Vernisáží provede autor sám.

Výstava DOBRÝ DEN, STROMY… potrvá do pátku 9. 5. 2014 v obvyklé provozní době knihovny.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kalendář. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments