Knihovna představí radnici

Blansko

Tento rok i rok 2016 budou v Blansku zasvěceny významným oslavám. Historicky důležitější jubileum se vztahuje k první písemné zmínce o Blansku, jež se datuje do roku 1136 a váže se k zápisu v kronice tzv. kanovníka vyšehradského kostela, který se týká sporu mezi biskupem Jindřichem Zdíkem a brněnským knížetem Vratislavem. Příští rok od této události uplyne již 880 let.

Letos pak slavíme 110. výročí povýšení Blanska na město. Když 10. dubna 1905 tehdejší starosta Karel Ježek oznámil obecní radě, že obdržel císařské rozhodnutí o tomto aktu, scházívala se rada v zasedací síni radnice z roku 1885. A právě této budově je věnována výstava Městské knihovny Blansko s názvem „Blanenská radnice 1905 – 2015“.

Dokumentární výstava, která vnikla ve spolupráci se Státním okresním archivem Blansko, Městským úřadem Blansko a Muzeem Blansko, se zaměřuje na budovu blanenské radnice od jejího postavení v roce 1885 do současnosti, dalším tématem jsou blanenští starostové v tomtéž časovém období, prostor je věnován i budově bývalého okresního úřadu. Prezentované obrazové materiály zahrnují pohlednice, fotografie, propagační materiály, mapy, plány a nákresy.

Vernisáž výstavy proběhne 13. února 2015 od 18 hodin v oddělení pro děti a mládež a uvede ji ředitel knihovny Mgr. Pavel Přikryl.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kalendář. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments