ŽENA : OPERA

Žena-operaPremiérově vystoupí se svoji muzikologickou přednáškou „Žena : Opera“ v Městské knihovně Blansko interní doktorandka oboru Hudební věda Ústavu hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Mgr. Eva Mikulášková.

Během studií brněnské muzikologie absolvovala stáže jako asistentka režie v České televizi Brno a v Národním divadle Brno při nastudování oper Richarda Strausse Elektra (2012, režie: Rocc), Ericha Wolfganga Korngolda Zázrak Heliany (2012, režie: Heinz Lukas-Kindermann) a Benjamina Brittena Sen noci svatojánské (2013, režie: Roman Meluzín). Aktivně také působila jako dobrovolnice při přípravách Mezinárodního hudebního a divadelního festivalu Janáček Brno 2010 a 2012. Od roku 2011 se podílela jako asistentka produkce souboru The Czech Ensemble Baroque na zajištění chodu abonentních cyklů Bacha na Mozarta, v roce 2012 spolupracovala na přípravách projektu Slovanského komorního ansámblu Modlitba za zítřek. Od roku 2012 se soustředila na psaní odborných kritik a studií do časopisů MUSICOLOGICA (kde působí i jako šéfredaktorka), Harmonie a Opus musicum. Ve svém zájmu o hudební divadlo pokračovala také v závěrečné bakalářské diplomové Charakteristické rysy ženských postav v operách Ariadna a Julietta Bohuslava Martinů a později v závěrečné magisterské  diplomové práci Hudební divadlo v brněnském Německém městském divadle (Deutsches Stadttheater) 1882 – 1893, kde propojila své zájmy o hudební kritiku a operní dramaturgii. Na jaře 2014 absolvovala zahraniční stáž na Universität Wien (obor Musikwissenschaft). Od sezony 2015/2016 se stane dramaturgyní opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Ženské postavy ve vážných operách jsou vykreslovány svými tvůrci velice rozmanitě, přesto v sobě od počátku 19. století, kdy se začala propracovávat psychologie jednotlivých postav a na povrch se dostávala „ženská otázka“, nesou zakódovány určité společné charakteristické rysy. Nahlížení na tyto společné a signifikantní vlastnosti se ve stylovém vývoji velmi proměňovalo v reakci na předchozí uměleckou generaci, proti níž se nová v zásadě vymezovala. Tímto opakujícím se procesem vznikaly čím dál tím silnější tendence o určité posuny ve společenském chápání ženy a ženství, ovlivňované právě jedním z nejdůležitějších komunikačních prostředků, operou.

Akce se koná v pátek 26. června 2015 od 18 hodin v oddělení pro děti a mládež blanenské knihovny.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Hudební oddělení, Kalendář. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments