Zveme vás do Národní digitální knihovny

Nově nabízíme vzdálený přístup do Národní digitální knihovny. Tato služba je poskytována zdarma a je určena našim registrovaným čtenářům.

Na webu ndk.cz jsou k dispozici tři druhy digitalizovaných knih a časopisů. V první řadě díla, které jsou z hlediska autorského práva volná (zpravidla už uplynulo 70 let od smrti autora). Ta si zájemci mohou prohlížet i bez registrace.
O něco zajímavější jsou díla nedostupná na trhu (rok vydání nejvýše 2007), autorský zákon je ještě chrání, ale už se nedají zakoupit. K těm potřebuje čtenář zprostředkovatele, tedy nás. Požádá o přihlašovací údaje a může volně číst, studovat a bádat.
Doba koronavirová nám ovšem přinesla ještě třetí variantu. Díky dohodě mezi Národní knihovnou, Svazem knihkupců a nakladatelů a veřejnými správci autorských práv je zejména studentům, pedagogům a vědeckým pracovníkům umožněn přístup ke všem digitalizovaným dílům v Národní digitální knihovně, tedy i k těm dostupným na trhu, a to kvůli omezenému provozu knihoven. Toto zpřístupnění platí do 30. června 2021.

Jak získat přístup do Národní digitální knihovny?

1. Vyplňte prosím tento formulář pro předregistraci. Všechny údaje jsou povinné, e-mailovou adresou se budete do Národní digitální knihovny přihlašovat. Na konci formuláře je nutné zaškrtnutím políčka vyjádřit souhlas se zpracováním osobních údajů a kliknout na tlačítko Odeslat.

2. Vyčkejte na e-mail s potvrzením, že jsme vás úspěšně předregistrovali.
(Na tomto odkazu naleznete videonávod dalšího postupu.)

3. Navštivte přihlašovací stránku Národní digitální knihovny. Zaškrtněte souhlas s podmínkami použití a klikněte na tlačítko Přihlásit účtem ID NDK.

4. Na nové stránce klikněte na odkaz Přihlašujete se poprvé nebo jste zapomněli heslo?

5. Na nové stránce zadejte e-mail, který jste uvedli ve formuláři pro předregistraci a na který vám přišlo potvrzení o tom, že úspěšně proběhla. Klikněte na potvrdit.

6a. Do vaší e-mailové schránky zadané při předregistraci dorazila zpráva s předmětem NDK – Reset hesla. Klikněte na odkaz k nastavení hesla (POZOR, odkaz platí pouze 1 hodinu)
6b. Pokud jste zadali správný e-mail a obdrželi od nás e-mailové potvrzení o vytvoření přístupu (předregistraci), a odkaz přesto nedorazil, kontaktujte prosím správce identit Lukáše Kose na e-mailu kos@mk.blansko.cz.

7. Nastavte si vlastní heslo. Musí mít nejméně 8 znaků a z toho min. 1 velké písmeno, 1 malé písmeno a 1 číslo. Vepište ho do obou polí, abyste zabránili špatnému zadání vinou překlepu. Klikněte na tlačítko Potvrdit.

8. Vaše přihlašovací údaje byly nastaveny. V tuto chvíli jste do Národní digitální knihovny přihlášeni. Doporučujeme se v pravém horním rohu odhlásit a znovu přihlásit (e-mailem a heslem), abyste si přihlašování zažili.

9. Videonávod, jak v Národní digitální knihovně vyhledávat a dále s ní pracovat, je součástí webináře Městské knihovny ve Svitavách. Tudy se dostanete ke konkrétní pasáži záznamu.

Přejeme vám příjemné a podnětné využívání Národní digitální knihovny. V případě potíží s přihlašováním použijte restart hesla (bod 4. tohoto návodu), případně kontaktujte správce identit Lukáše Kose na e-mailu kos@mk.blansko.cz.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments