POZOR ZMĚNA! Mgr. Milan Koudelka: Hrady, hrádky a tvrze na Blanensku

POZOR! Místo Mgr. Milana Koudelky a Zdeňka Brachtla s přednáškou Hrady, hrádky a tvrze na Blanensku si poslechneme přednášku PhDr. Jiřího Doležela na téma Bořitovský poklad. Místo i čas konání zůstávají stejné.

Přednáška PhDr. Jiřího Doležela z Archeologického ústavu Akademie věd ČR o unikátním denárovém mincovním nálezu. Poklad více než osmi set stříbrných mincí přinesli do sbírky muzea náhodní nálezci, kteří ho objevili při procházce přírodou. Světlo světa tak spatřily mince z počátku 12. století. Některé ražby dosud existovaly pouze v jednotlivých kusech, objevily se i takové, které dosud popsány vůbec nebyly. Část depotu je vystavena v expozici Muzea Blanenska, zbylé mince se dále studují a procházejí analýzami.
Přednáška probíhá ve spolupráci s Muzeem Blanenska.

Pro vstup na akci je nezbytné dodržet aktuálně platná epidemiologická opatření.
Vstupné pro nezapsané zájemce: ZDARMA
Kdy: pátek 16. 7. 2021 v 17.30
Kde: Kino Blansko

ZRUŠENO! Druhá polovina 12. a celé 13. století byly v našich zemích ve znamení kolonizace, při níž noví usedlíci domácího i cizího původu zabírali dosud neobydlená území, mýtili lesy a zakládali nová sídla. První hrady začaly na Blanensku vznikat kolem poloviny 13. století a bylo mezi nimi zastoupeno hned několik stavebních typů.
Na přednášce historiků Mgr. Milana Koudelky z Muzea Blanenska a Zdeňka Brachtla se například dozvíte o historii hradu Blansek, o hradu v Doubravici, v Holštejně, v Černé Hoře a o mnoha dalších. Přestože dnes z nich mnohdy zbývá pouhá hromada kamení, v minulosti byla tato opevnění sídlem moci a budila oprávněný respekt. Zcela unikátní stavbou na našem území byl pak jeskynní hrádek v Rytířské jeskyni.

Pro vstup na akci je nezbytné dodržet aktuálně platná epidemiologická opatření.
Vstupné pro nezapsané zájemce: ZDARMA
Kdy: pátek 16. 7. 2021 v 17.30
Kde: Kino Blansko

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments