Dobrodružství s knihovnou 2023

Už třetí prázdniny po sobě nás čeká velké letní dobrodružství. Nebude sice tak velké jako to loňské, kdy jsme se vypravili dokonce na pět výletů, ale zato se letos těšíme na nevšední „destinace“.

Znáte kouzelnou vesničku Kuničky, ve které žijí lesní skřítci? Ne, my se nevydáme po jejich stopách. Nás čeká návštěva a pátrání po tajemství zbytků Doubravického hradu… Najdeme poklad nebo potkáme duchy rytířů? Rozhodně si užijeme krásné výhledy cestou do Doubravice nad Svitavou. Málokdo ví, že v doubravickém zahradnictví můžeme potkat pštrosy. My se tedy půjdeme přesvědčit, že z Kuniček se dá opravdu dojít až za těmito nelétavými ptáky. Vyrážíme 27. července!

Druhý srpnový výlet nás láká do tajemného Punkevního údolí. Vyvezeme se na Těchov a odtud „seběhneme“ dolů ke Kateřinské jeskyni. Zde stojí v cestě Kateřinský prst, který ukazuje cestu k jeskyni Koňská jáma – odtud se kolem Mastného fleku dostaneme k Čertovu mostu. Kdo se kolem něj odváží projít, tomu se otevře cesta do Suchého žlebu, k místům, kde vyvěrá řeka Punkva a odsud až do Vilémovic. Tato výprava nás čeká 17. srpna.

Každý z výletů je připravován tak, aby náklady pro účastníky byly co nejnižší, s aktivní náplní a poznáváním našeho okolí. Vždy si připravíme nějaké čtení pověstí nebo zajímavostí o navštíveném místě. Na konci výletu si získané vědomosti zopakujeme jednoduchým pracovním listem. V případě, že nesvačíme na každém kilometru (což by děti velmi ocenily) a vyjde chvíle času, hrajeme s dětmi jednoduché veselé hry. Stává se, že účastníci se znají a domluví se společně, jindy se spolužáci potkají náhodou, ale někdy se úplně neznámá parta tak dokonale sehraje, že po návratu málem píší společný komiks! Občas se vrátíme s odřenými koleny, ale to k dobrodružství přece patří, vždyť trasy někdy čítají až deset kilometrů!

Pro rok 2023 tedy vyhlašujeme dva výlety pro děti od 6 let. Přihlášky jsou k dispozici na dětském oddělení a zde k tisku.

Doplňující informace:
• příchod dětí do knihovny 7.00–8.00,
• po 8. hodině opouštíme knihovnu,
• jedeme linkovým autobusem, děti si dopravu hradí samy,
• s sebou jídlo a pití na celý den, kapesné (doprava, suvenýry, občerstvení),
• návrat do Blanska do 15. hodiny, vracíme se do knihovny,
• vyzvedávání dětí z knihovny 15.00–16.00, případně se souhlasem rodičů samostatný odchod.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments