Lughnasad

Již VIII. Lughnasad se chystá na hradě Veveří. Bujarý festival keltské a world muziky proběhne v sobotu 30. 7. 2011. Tento svátek, slavený Kelty jako vyjádření vděčnosti bohům za ochranu kmene a za úspěšnou sklizeň, započne během dopoledne a potrvá až do pozdních nočních hodin.

Návštěvníci se mohou těšit na mnohé. Hned ráno startuje od hradu výlet krajem Pohádky máje. Na nádvořích hradu Veveří vyroste vesnička Keltoi a mnoho řemeslnických krámků. Dříve než zazní první tóny úvodního recitálu, mohou si zájemci vyzkoušet keltské žití, zasoutěžit si a dozvědět se mnohé o tomto svátku od keltologa a moderátora Jirky moravského Brabce.

Poté příhrádek ovládne hudba. Groovey seznámí posluchače s písněmi Simona & Garfunkela, Nebeztebe zahraje etno-funk-rock-folk-beat, U2 stay revival předvede písně nynějších Keltů z Dublinu, Bran nabídne všechny polohy bretonské hudby, Asonance se představí irskými a skotskými baladami a Navostro festival zakončí skotským bigbítem. Mimo to bude možnost zatančit si irské tance s Quadrillou, protáhnout se v rytmu bubnů Spálených sušenek, poslechnout si dudácké variace Vaška Routa a zatajit dech při ohňové a jezdecké show Petra Rainocha. Možná přijde i kněžka a druid.

Festival Lughnasad je každoročně velkým zážitkem.V historickém prostředí krásného hradu, pod širým nebem, s melodickou a energickou hudbou všude kolem, se rozproudí keltská krev, která v nás zůstala z dávných dob. Přijďte, stojí to za to.

Více zde.

Lenka Jančová, praktikantka

Příspěvek byl publikován v rubrice Hudební oddělení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments