Po stopách blanenských příslušníků Československých legií ve Francii

V létě 2014 uplynulo sto let od vypuknutí šíleného válečného běsnění, které jeho současníci nazývali „Velká válka“ a které později vstoupilo do učebnic dějepisu pod označením první světová válka.

Cesta v prostoru a čase...V souvislosti s tímto významným výročím realizovali studenti a učitelé Gymnázia Blansko v průběhu celého školního roku 2013/2014 projekt zaměřený na zmapování osudů blanenských příslušníků československého zahraničního vojska ve Francii – francouzských legionářů. V rámci projektu s názvem Sur les traces des Légionnaires Tchèques aneb Cesta v prostoru a čase studenti seznámí širokou blanenskou veřejnost s významem Československých legií a jejich historií obecně a zároveň s konkrétními polozapomenutými osudy Vojtěcha Říhy a Eduarda Stloukala, francouzských legionářů spjatých s Blanskem.

 

Významnou součástí programu o československých legionářích ve Francii budou projekce stručných prezentací studentů a promítnutí krátkého filmu o jejich cestě do Francie, během které navštívili významná bojiště první světové války a místa spjatá s činností Československých legií ve Francii.

Prezentace projektu proběhne ve středu 12. listopadu 2014 od 18 hodin v dětském oddělení Městské knihovny Blansko.

 

Mgr. Stanislav Hrnčíř, Gymnázium Blansko

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kalendář. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments