Mimořádná regionální publikace v blanenské knihovně

Dějiny TěchovaDo fondu regionální literatury Městské knihovny Blansko přibyla v těchto dnech zajímavá dvoudílná kniha pana Josefa Vyláška „635 let obce Těchov“.

Autor rok a půl hledal, sbíral a především ověřoval informace ze společenského, kulturního, sportovního a občanského života Těchova (dnes integrovaná část města Blanska).

Podařilo se mu vytvořit publikaci výraznou, dokonale tiskařsky provedenou, jazykově čistou, plnou událostí a osobností, které odvál čas. Má pevnou vazbu, kvalitní papír, mnoho dobových fotografií, které se dočkaly datace a popisu. Stručně a bez zbytečného sentimentu jako správný kronikář zachytil stěžejní těchovské události. Forma jde ruku v ruce s obsahem.

Začal vůbec první zmínkou o obci z roku 1379, popsal strukturu a život obyvatel, významné budovy, spolkovou činnost, založení dvou knihoven (na Těchově hasičské a na Obůrce obecní), čestné občany, založení Sokola, činnost ochotnického divadla, založení dobrovolného sboru hasičů, rozvoj zemědělství. Oba díly kronikářsky pojaté publikace mapují dějiny do roku 1986.

Autor této mimořádné knihy si s pokorou k dějinám přisoudil roli „přepisovače“. Patří mu veliké uznání a obdiv za trpělivost, objektivitu a snahu neokázale seznámit nejen obyvatele Těchova, ale všechny zájemce s událostmi a osobnostmi, které byly pro toto místo významné a posouvaly jeho vývoj kupředu.

Kniha vyšla za podpory města Blanska a je dobře, že právě ve výročním roce povýšení Blanska na město.

Čtenáři ji najdou ve fondu Městské knihovny Blansko.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments