FOTOREPORTÁŽ – Za indiány s Karlem Kocůrkem

V podvečer 28. listopadu 2016 jsme se v Městské knihovně Blansko vydali s Mgr. Karlem Kocůrkem na dlouho cestu – až na americký Středozápad. Prošli jsme města New York, New Yersey, Chicago a další. Odtud jsme se dostali až do přilehlých národních parků, kde jsme se seznámili s kulturami různých indiánských kmenů.

Mnohé z posluchačů překvapilo velké množství tzv. českých stop, jako například tradiční jablonecká bižuterie – u indiánů velmi oblíbená.

Fotografie z poutavé přednášky pořídil pan Ladislav Král.

Za indiány prérií Za indiány prérií Za indiány prérií Za indiány prérií Za indiány prérií Za indiány prérií Za indiány prérií Za indiány prérií

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kocourková Ina
Kocourková Ina
7 let před

Přehršle akcí a žádná účast. Zbytečně vyhozené městské peníze a mrhání časem zaměstnanců.

Karel
Karel
Reply to  Kocourková Ina
7 let před

A tohle je akce s poměrně „vysokou“ účastí.

Kocourkova
Kocourkova
Reply to  Karel
7 let před

A jak pak vypadá s malou účastí /pouze jedni a ti stejní bezdomovci?/.

Marie
Marie
Reply to  Karel
7 let před

Ti bezdomovci jsou strašní! Na všech fotkách pořád jenom ty stejné znuděné obličeje, hlavně že jsou v teple! A ten puch kolem… FUJ!

Miroslava Čepová
Miroslava Čepová
7 let před

Prapodivné je, že se coby anonymní hlasy ze „záhrobí“, ozývají ti stále stejní jedinci, kteří se ani nedokáží pod svůj příspěvek adresat. Anonymně kafrat do všeho a hlavně se o nic sám nepokusit, to je krásná ukázka malosti osobnosti a charakteru…Navíc, pokud mám problém s bezdomovci, mohu se obrátit na personál knihovny. Ale podstatné je, že knihovna je instituce veřejná, tudíž otevřená všem bez rozdílu (i v sociálním statusu)…A že existuje spousta lidí chudých a s omezenými zdroji, to je stará známá věc. A kam jinam, než právě do veřejných institucí by se měli uchylovat. Potom bychom mohli polemizovat i o dostupnosti veřejné zdravotní péče, volných vstupech na kulturní události atd. A velmi pochybuji, že by většina lidí nějaké této možnosti nevyužila…A koneckonců, ikdyby na akci přišel byť jen jediný návštěvník, měla smysl.

Miroslava Čepová
Miroslava Čepová
7 let před

Vážená paní Pernicová,
troufnu si oponovat. Pracuji také ve veřejné správě a se zapáchajícími klienty se setkáváme denně. Přesto však profesionální čest nedovoluje tyto osoby označovat za problém. To, že se někdo bojí či stydí podepsat pod svůj názor, a to z pravidla zejména ten negativní, je věc druhá. Ono to chce přiměřený kus odvahy a je jistě jednodušší se anonymně schovat za tyto připomínky. Co se týče průměrné účasti na vašich akcích. Osobně jsem se jich několika zúčastnila. A naopak Vám budu opět oponovat. Z menšího počtu se dá vytěžit mnohé. Například větší prostor pro dotazy, osobnější vzájemný přístup mezi návštěvníky a hosty…ale to je opět věc názoru…ještě, že panuje v naší zemi demokracie a má každý právo na to vyslovit své, a to bez obavy z perzekuce. 😀 A to zejména ze strany knihovny a jejího personálu 😀

Marie Hasoňová
Marie Hasoňová
Reply to  Miroslava Čepová
7 let před

Vážená paní Čepová,
je až s podivem, že nevonící bezdomovce v uzavřené knihovně považujete za společenskou normu. Srovnání se zdravotnictvím nebo kulturními akcemi není na místě, protože k doktorovi nechodí nikdo vysedávat, aby se ohřál, a na placené kulturní akce se lidé bez domova, tudíž i bez finančních prostředků, nedostanou, a volných vstupů zase tolik není. Do knihovny a studovny naopak lidé chodí strávit příjemné chvíle u knihy či časopisu, tudíž je vůči nim nefér, když tyto příjemné chvíle kazí nepříjemné ovzduší. Samozřejmě i lidé bez domova mají na toto nárok, ovšem domnívám se, že pokud by předtím provedli osobní hygienu v denním centru, nemuselo by to celé mít takové následky. Myslím, že Oblastní charita Blansko se o tuto skupinu obyvatel stará dobře.
Velmi často se ozývají rozhořčené hlasy blanenských občanů, kterým vadí bezdomovci i u prodejny Albert na Rožmitálově ulici. Přitom tam se ostatní lidé nemusejí nijak sdružovat, a když zajdu do obchodu, nakoupím, případně chvíli posedím na lavičce, nemusí mi bezdomovci vadit. Už z úcty k zaměstnancům by se měl ředitel knihovny pokusit o nápravu, jelikož Vy jste si pravděpodobně dobrovolně vybrala svoje povolání ve veřejné správě, kde se výskyt bezdomovců předpokládá, kdežto zaměstnanci knihovny s tímto nejspíš při nástupu nepočítali.
A ještě jednu poznámku si dovolím: Není správný přístup, že kdyby na akci přišel jediný návštěvník, měla smysl. Je to neekonomické a kdyby pořadatel platil akce ze své kapsy, tak by je kvůli pár lidem rozhodně nepořádal. Ale ze svého nedává, takže ho to netrápí…
A klidně se podepíšu 🙂
Přeji pěkný den
Marie Hasoňová

Martin Dvořáček
Martin Dvořáček
7 let před

Vážená paní Čepová,
vy si s ničím evidentně nelámete hlavu. Jestli pracujete ve veřejné správě a nevidíte problém v tom, že lidé zapáchají a obtěžují tím druhé, a převážně v tom hraje roli alkohol nebo drogy, asi jste neskutečný lidumil a spasitel. To už můžeme tolerovat úplně všechno. Já sám, když jsem ještě studoval, jsem navštěvoval konkrétně STUDOVNU a opravdu v ní dříve byli STUDENTI. V současné době mi to přijde jako nízkoprahové centrum, a to už tady v Blansku jedno je. Neříkám, že vždy, ale několikrát jsem byl svědkem toho, jak pracovnice ve studovně upozorňovala podnapilého návštěvníka, aby nespal a opustil budovu. Není to o profesionalitě, ta je u pracovníků knihovny na velmi vysoké úrovni, jde o to, aby se v KULTURNÍ INSTITUCI slušní a vzděláníchtiví lidé nesetkávali se zbloudilci, kteří se jen potřebují ohřát. Takže laskavě zanechte toho samaritánství. A pokud máte soucit s bezdomovci, klidně si je ubytujte doma.
A o kulturních akcích asi nemáte moc ponětí. Kdybyste je měla, tak byste věděla, kolik času může organizace akce zabrat, že přednášející přijede třeba z Prahy a pak přijdou 2 lidi? Zkuste si udělat kulturní akci, na kterou vám skoro nikdo nepřijde a určitě budete skákat dva metry vysoko. Přednášející si to pochopitelně mezi sebou řeknou a už vám nikdy nepřijedou. Posuňte prosím práh své inteligence a zamyslete se.

Karel
Karel
Reply to  Martin Dvořáček
7 let před

Dobrý den,
Martine, naprosto s Vámi souhlasím.
Bezdomovci a podnapilí ve studovně, obecně v knihovně, nemají co dělat. A jestli se nepletu, určitě to je i v návštěvním řádu.
Co se týče akcí, je opravdu velká ostuda, když přednášející či vystupující vidí to široké publikum. Ano, je pravda, že prostor pro diskusi je podstatně větší, ale 3 návštěvníci + 3 komparzisté z knihovny – to je špatná účast. Byl jsem na mnoha takových přednáškách a je smutné sledovat rozpačité výrazy přednášejících.
A je rozhodě ke zvážení, zda takové akce mají smysl. Bohužel knihovně, resp. panu řediteli, jde rozhodně o kvantitu, což je smutné.