Víte, kdo je pirát Černovous?

Kdopak by to nevěděl?

No přece pirát z knihy Renné Hollerové, kterou vydalo Nakladatelství Thovt, s. r. o. Praha v edici První čtení s poučením.

Děti, které se ve středeční podvečer 25. května 2011 sešly ve Staré školev Ráječku na Setkání čtoucích rodin regionu Blansko, tohoto piráta, který je postrachem Karibských moří, dobře znají.

 

Setkání čtoucích rodin bylo již třetím v pořadí na stejném místě a Obecní úřad Ráječko pro tyto účely prostory Staré školy nabídl zcela zdarma, za což všichni zúčastnění velmi děkujeme.

Ve Staré škole se tedy setkali knihovníci, pedagogové, rodiče ale hlavně děti, tentokrát z Vavřince-Veselice, Němčic, Ostrova u Macochy a Ráječka.

Program byl opravdu bohatý, však posuďte sami:

Odpoledne svižným tancem zahájila děvčata z kroužku aerobicu při ZŠ Ráječko.

Poté všechny přítomné přivítala paní Helena Jalová, vedoucí regionálního odd. MK Blansko, a spolu s Bábrdlinkou Kníženkou dětem i dospělým poděkovala za spolupráci na projektu čtoucích rodin, vytvoření textilních zvířátek (kočičky, chobotnice) ale i džungle rájeckých dětí z papíru. A – pozvala je do soutěžního klání Pojďte s námi za pokladem piráta Černovouse“.

Tuto soutěž pro děti zorganizovaly paníMgr. Gabriela Koubovská a PaedDr. Jitka Pastýříková z nakladatelství knih pro děti Thovt, Praha.

Paní Mgr. Gabriela Koubovská dětem formou pohádkového příběhu přiblížila, jak vzniká kniha.

Poté děti byly rozděleny do družstev a soutěžily o poklad piráta Černovouse. Soutěž byla vtipná, měla rychlý spád, děti v jejím průběhu plnily rozličné úkoly. Děti i dospělí se výborně bavili. Odměnou pro soutěžící byly sladkosti, omalovánky, tužky a také diplomy.

Souběžně se soutěžemi byla možnost zakoupení všech knižních titulů nakladatelství Thovt za zvýhodněné ceny v přísálí u pana Šamalíka.

Děti nakonec zapózovaly s diplomy i se svými kočičkami před hledáčkem fotoaparátu. Na jejich tvářích je vidět, že radost byla upřímná a že strávily příjemné a zábavné odpoledne.

Akci lze hodnotit jako velmi zdařilou a motivující především pro děti a mládež. Je to jedna z cest, jak mladou generaci motivovat k četbě, k poznávání krás i úskalí psaného textu.

O motivační hry nakladatelství Thovt je velký zájem, pro rok 2012 až první polovinu roku 2013 jsou již všechny termíny setkání naplněny. To hovoří za všechno.

Co říci na závěr? Chtěly bychom popřát všem dětem, aby také objevily ten báječný svět pohádek a příběhů. Těm, kteří jsou již nyní kamarády s písmenky, aby měly stále co číst, aby četba byla pro ně zábavou i poučením. Těšíme se na další setkání s vámi.

A – všem nakonec pěkné a slunečné prázdniny, které již polehoučku klepou na dveře.

Akcí provázely Helena Jalová (organizátorka akce) a Mgr. Jana Trubáková (text článku a foto).

Příspěvek byl publikován v rubrice Celé Česko čte dětem 2010/2011, Regionální oddělení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments