Nové kostely a kaple z konce 20. století v České republice

Při svých letních toulkách naší republikou jsem zavítal na Velehrad. Kromě velkolepých církevních památek mě naprosto pohltil nově otevřený (13. 6. 2011) multifunkční Velehradský dům sv. Cyrila a Metoděje, který vznikl rekonstrukcí bývalých hospodářských objektů sýpky a konírny velehradského kláštera. Objekt nabízí cukrárnu, knihkupectví, poutní prodejnu, muzeum Bible a informační centrum.

Jako profesní knihovník jsem vstoupil do knihkupectví. V regálech bylo nepředstavitelné množství mimořádně vydařených naučných i dárkových publikací. Dlouho jsem váhal, kterou vybrat.

Posléze zvítězila kniha na křídovém papíře, doplněná barevnými snímky, „Nové kostely a kaple z konce 20. století v České republice“. Kolektiv autorů pod vedením Jiřího Veverky předkládá architektonickou tvorbu z oblasti sakrálních staveb. Z naše okresu zde najdete stavby kaple sv. Antonína Paduánského v Rozseči nad Kunštátem a stavbu kaple Panny Marie Matky církve v Březině.

Publikace je ojedinělá, nemá v posledních desetiletích příliš možností navázat na nějakou předchůdkyni z důvodu absence četnějších realizací církevních staveb na území Československa a posléze České republiky. Toto téma je jakýmsi objevným počinem v průlomu sakrálních staveb.

Je rozdělena do čtyř částí podle uplatnění faktorů časovosti a věcnosti:

  • Cesty moderních kostelů
  • Prostředí a architektura
  • Stavební a uživatelské aspekty
  • Kostely a kaple realizované po II. vatikánském koncilu v České republice

V celé knize jsou dominující dva pohledy na uvedené objekty – liturgické a architektonicko- stavební.

Publikace má 434 stran a vydalo ji Karmelitánské nakladatelství v Kostelním Vydří.

Najdete ji ve studovně a čítárně Městské knihovny Blansko.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kniha na mém nočním stolku. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments