Čtyři dohody / Kniha moudrostí starých Toltéků

Četba dobré knihy je neustálý dialog, při kterém mě kniha oslovuje a duše odpovídá. Pokud má člověk alespoň trochu „otevřeno“, myšlenky Čtyř dohod ho nemohou nezasáhnout. Geniální kniha plná hluboké filozofie o dobru a lásce na světě. Je esencí moudrosti Toltéků. Pomocí „dohod“ a jejich dodržováním můžeme zrychlit postup na své cestě za poznáním, vyrovnaností, oduševnělostí a inspirací.

Čtyři dohody napsal Don Miguel Angel Ruiz, který knihu prezentuje jakožto praktický průvodce osobní svobodou .

První dohoda zní: NEHŘEŠTĚ SLOVEM. Hovořte jako osobnost. Říkejte jen to, co si myslíte. Vyřčené slovo se špatně bere zpátky.

Druhá dohoda zní: NEBERTE SI NIC OSOBNĚ. Nikdo nedělá nic kvůli vám. Co druzí říkají a dělají je projevem jejich vlastní situace a snů. Když budete imunní proti názorům a činům druhých, nestanete se obětí zbytečného utrpení.

Třetí dohoda zní: NEVYTVÁŘEJTE SI ŽÁDNÉ DOMNĚNKY. Nalezněte odvahu klást otázkya vyjádřit, co skutečně chcete. Komunikujte s ostatními tak jasně, jak jenom dovedete, abyste se vyhnuli nedorozuměním, smutku a dramatům.

Čtvrtá dohoda zní: DĚLEJTE VŠE TAK, JAK NEJLÉPE DOVEDETE. Vaše činnost se mění od okamžiku k okamžiku, bude vypadat jinak, když jste nemocní, než když jste zdraví. Dělejte však za všech okolností vše, jak nejlépe dovedete, vyhnete se zbytečným soudům a lítostí.

O kvalitě knihy svědčí její úspěšné (stále vyprodané) představení v pražském klubu Lávka v podání Jaroslava Duška, vydaná audiokniha a stálý zájem čtenářů Městské knihovny Blansko.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kniha na mém nočním stolku. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments