Putování na Chlumech

Poutníky, kteří přijeli na Chlumy poznávat regionální osobnost Stanislava Rolínka, vítalo prosluněné ráno. První zastavení v Huti sv. Antonie bylo současně startem. Účastníky naší společné akce přivezl z dalších míst regionu autobus, ten z větší části sponzorovala obec Obora. Spolu s dalšími poutníky, kteří přijeli svými vlastními auty či pěšky, se nás sešlo přes 70 dětí a dospělých z Němčic, Rájce-Jestřebí, Bořitova, Černé Hory, Doubravice a Obory.

Každý dětský poutník dostal Putovní sešit pro čtoucí rodiny. V sešitu byla nachystána úvodní pozvánka a je možné ho používat celý následující školní rok při čtení v knihovnách. Lze do něj zapisovat přečtené knihy, postřehy ze svého okolí, malovat či psát své vlastní texty.

Na každém ze čtyř zastavení děti obdržely své otázky vytištěné a odpovědi na ně si doplňovaly po výkladu u každého stanoviště.

První série otázek se týkala místopisu a paleontologie. Děti měly možnost vidět ukázku fosilie a prolistovat si knihy o pravěku. Druhé zastavení bylo zaměřeno na vlastivědu a dětem byla přečtena pověst o Chlumech.

Další místo pro otázky bylo u soch Stanislava Rolínka na Velkém Chlumu. Děti se zde dozvěděly více ze života sochaře samouka Rolínka a z české historie.

Potom všichni vystoupali na rozhlednu ve výšce 488 m. n. m., která je na Malém Chlumu. Díky krásnému počasí uviděli naši poutníci všechna místa, o kterých jsme si povídali. Byla to také možnost pro odpočinek, svačinu a doplnění si posledních otázek.

Konec putování byl na výletišti v obci Obora. Zde bylo pro všechny unavené poutníky nachystáno občerstvení, možnost opékání párků a pochopitelně to nejdůležitější – vyhodnocení soutěžních otázek a odměny (záložky do knih, nálepky, perníčky). Nechyběla ani prémiová otázka, za kterou výherkyně dostala knihu. Odměny v podobě knih do svých knihoven dostaly i knihovnice, které děti doprovázely.

Důležitou součástí celé akce bylo také představení nových skřítků, kteří se v májovém měsíci narodili v okolí Obory. Do společné skupiny čtoucích rodin a skřítků je přivítala naše patronka Bábrdlinka Kníženka, která nás na všech společných akcích doprovází.

Děti sportovaly, soutěžily nebo odpočívaly. Pro dospělé účastníky bylo nachystáno představení regionálních novin Zrcadlo Blanenska a Boskovicka spolu se značkou Moravský kras – regionální produkt paní PhDr. Martou Antonínovou. Posluchači se dozvěděli zajímavé informace o živnostnících, kteří tuto značku již získali a také o možnosti, jak případně o značku požádat. Vše bylo doplněno propagačními materiály a ochutnávkou představovaných produktů.

Že se celá akce vydařila, svědčily spokojené úsměvy na tváři dětí i dospělých. Autobus děti zase rozvezl zpět do svých domovů a všichni se těšíme na příští květen, kdy nás čeká další společné putování s překvapením.

Příspěvek byl publikován v rubrice Celé Česko čte dětem 2011/2012, Regionální oddělení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments