Clavius REKS

Clavius REKS je automatizovaný regionální knihovní systém, který pracuje v Městské knihovně Blansko od roku 2010. V tomto roce byly připojeny 3 místní knihovny. Jejich pracovnice katalogizují své vlastní knihovní jednotky pomocí webového rozhraní. Vytváří si tak nezávislý on-line katalog. Program umožňuje také půjčování knih. Lze tedy velmi rychle zjistit, jestli v konkrétní knihovně je požadovaný titul ve kmenovém fondu, ale také kdo si ho půjčil.

Funkčnost systému je zajištěna z  pověřené knihovny (Městská knihovna Blansko) a je k němu nezbytný internet s rychlostí nejméně 256 kbit/s také na straně připojených (obecních) knihoven. S firmou LANIUS, která systém do knihoven zajišťuje, má Městská knihovna Blansko výborné zkušenosti již od roku 2005. Více technických informací k jejich nabídce najdete na www.lanius.cz.

Společným cílem je připojit k automatizovanému systému další místní knihovny, které patří do pověřené působnosti Městské knihovny Blansko. Každá z připojených knihoven bude mít svůj vlastní on-line katalog, který lze zveřejnit na webových stránkách obcí. Je tak umožněn přístup k informacím i pro čtenáře v menších místech našeho regionu. Ne všechny knihovny budou mít svůj vlastní automatizovaný výpůjční systém. Pokud to bude místní situace vyžadovat, je možné ho dokoupit.

Zajištění celé akce je možné uskutečnit díky příkladné spolupráci se zúčastněnými obecními úřady a jejich knihovnami. Dále bylo nutné v minulém roce požádat o příspěvek v grantovém programu VISK 3, který vyhlašuje Ministerstvo kultury ČR. Podpory ve výše uváděné činnosti se blanenská knihovna dočkala i od Moravské zemské knihovny Brno.

Od 30. září 2011 bude připojeno dalších 19 knihoven. Celkem tak bude v našem pověřeném regionálním obvodu 22 místních knihoven s funkčním programem.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Regionální oddělení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments