Pověsti našeho regionu – podpora dětského čtenářství

Od 14. do 25. 11 2011 jsem měla možnost absolvovat svou odbornou praxi v Městské knihovně Blansko. Studuji VOŠ Brno (obor Informační služby a knihovnictví) a jsem v posledním ročníku. Výstupem studia je také absolventská práce z oboru. Zvolila jsem si téma „Podpora dětského čtenářství v Městské knihovně Blansko“, neboť si myslím, že tato knihovna se značně podílí na podpoře dětského čtenářství a zaslouží si být prezentována.

Pro knihovnu – regionální oddělení – jsem navrhla program s názvem: „Pověsti našeho regionu aneb Čerti kolem nás“, který jsem prezentovala v průběhu praxe. Je určen k podpoře dětského čtenářství a realizoval se v Obecní knihovně Kotvrdovice a v dětském oddělení Městské knihovny Blansko.

V Kotvrdovicích se účastnilo 17 dětí z 1. až 5. třídy místní základní školy. Blanenskou knihovnu navštívilo 45 dětí ze školní družiny při ZŠ Dvorská.

První bod programu bylo povídání o čertech a seznámení s knihami o čertech, jež mohou děti najít ve fondu knihovny. Následovalo přečtení pověsti „Čert a skála“, která se vztahuje k městysu Sloup. Poté proběhl soutěžní kvíz, jehož otázky pocházely právě z této pověsti. Po soutěži jsem přečetla další pověst „Čert a bába“ (související s Velkým a Malým Chlumem) a nakonec děti měly možnost samy si čerta nakreslit.

V průběhu celého interaktivního programu byla na promítacím plátně spuštěna prezentace s obrázky a soutěžními otázkami. Děti na památku dostaly masku čerta, kterou si dle fantazie mohly doma vybarvit. Děti odcházely s úsměvem na tváři a maskou na obličeji, což svědčilo o jejich spokojenosti.

Tímto bych chtěla poděkovat za spolupráci, pomoc a cenné rady paní Heleně Jalové a Drahoslavě Křivánkové.

 

Eva Gryndlerová

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Dětské oddělení, Regionální oddělení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments