Román Umberta Eca je nejlepší knihou roku 2011

Vítězem tradiční ankety Lidových novin Kniha roku se letos stal román italského spisovatele Umberta Eca Pražský hřbitov. Román kráčí od úspěchu k úspěchu. Během několika měsíců si jeho český překlad, pořízený Jiřím Pelánem a vydaný nakladatelstvím Argo, koupilo 33 tisíc lidí.

Pražský hřbitov vynesl Ecovi v srpnu 2011 prestižní Paveseho cenu.

Nyní ho nejen naše laická veřejnost označila za román roku 2011. Lidové noviny totiž oslovily na čtyři stovky spisovatelů, překladatelů, vědců, kritiků, nakladatelů a dalších osob, které mají ke knihám blízko, a román se stal absolutním vítězem.

Na druhém místě skončil překlad kompletního Shakespearova díla od Martina Hilského, který vydalo nakladatelství Academia, na třetím místě pak jubilejní publikace k dvacátému výročí nakladatelství Torst Dvacet let nakladatelství.

„Čtenář románu Pražský hřbitov by měl umístit na desku svého psacího stolu tu nejjemnější voničku na znamení díků svých i díků všech ostatních současných i příštích čtenářů autorovi za to, že vytvořil takový text, který nás nepřestane tisícerými způsoby okouzlovat. Čtenář takovéhoto románu by měl prostřít na svůj stůl nejvybranější a nejvoňavější čaj jako výraz uznání autorovi a jeho překladateli za to, co na sebe vzal a jakou práci musel podstoupit!“ (citace pochází z Lidových novin)

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments