„Jsem starý a zrcadla nelžou.“

Kdo má rád mužské hlasy, ví, že kanadský Leonard Cohen (roč. 1934, nositel ceny GRAMMY za celoživotní dílo) je naprostý originál. Nepřeslechnutelný, nezaměnitelný, jedinečný. Eroticky zabarvený basbaryton zarývající se posluchači do duše. K folkové hudbě ho přivedla maminka, která mu zpívala polsky, rusky a jidiš. Vyrůstal v Montrealu, kde navštěvoval kanadskou a židovskou školu. Velmi brzy si vytvořil svůj osobitý styl, v němž spojil folk, šanson a blues. Nikdy tento žánr neopustil a jeho alba, na něž čekávají posluchači po celém světě trpělivě, protože si dává velmi načas, jsou zdánlivě stále stejná. To poslední „Old Ideas“ vydané po osmi letech v r. 2012, je navýsost autobiografické. Rekapituluje vzlety a pády svého života, ví, kam směřuje a nebojí se. Podpořen ženským vokálním sborem, pokorný, jednoduchý, vypráví své intimní balady, které teprve opakovaným poslechem nabývají na účinnosti a působivosti. Nikam se už nehrne, protože to nemá zapotřebí. Jeho písně jsou naplněny pokorou, vírou a neskonalou něhou. Charisma Leonarda Cohena je silné, okouzlený a zaujatý posluchač ví, že mu nelže, že všechno, o čem svým zastřeným hlasem polozpívá, polopromlouvá, je opravdové. Jeho souboje s démony jsou dávno dobojované a i když nezvítězil, stály mu za to aspoň se pokusit. Zestárl s elegancí, noblesou a grácií.

Není vítěz, ale ani poražený. Je jen ryzí a svůj.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kniha na mém nočním stolku. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Helena Juříková
Helena Juříková
12 let před

Na nové CD tohoto charismatického zpěváka s českým překladem „Staré myšlenky“ se můžete těšit v měsíci březnu v hudebním oddělení, zatím pouze k prezenčnímu poslechu.
Helena Juříková, hudební oddělení