„Dětský“ Jo Nesbo

Norský spisovatel a hudebník Jo Nesbo (nar. 1960 v Oslu) zahájil literární dráhu v r. 1997 kriminálním románem „Netopýří muž“ a uvedl na scénu „svého“ detektiva s  neuspořádaným životem Harryho Holea a hned získal skandinávskou cenu „Skleněný klíč“. Následovaly další práce – Pancéřové srdce, Sněhulák, Spasitel, Pentagram, Lovci hlav, z nichž některé už vyšly i česky. To mu nestačilo. Pustil se do knih pro děti a svou nejúspěšnější trilogii spojil hlavním hrdinou: dětinským, ráčkujícím, bělovlasým, lehce spustlým, přesto geniálním, profesorem. Na tuzemský knižní trh uvedla brněnská Jota první díl „Doktor Proktor a prdící prášek“ v letošním roce. Holčička Líza přišla o svou kamarádku. Osiřelý dům nezůstává dlouho prázdný. Ožívá novými nájemníky a ona má rázem nejen zajímavého nového spolužáka Bulíka. Zvědavý doktor Proktor si nenechá ujít setkání s nezvykle vyhlížejícím mladíkem, který se mu okamžitě vecpe do trochu strašidelné alchymistické dílny. Objeví zde prášek se zvláštními účinky, původně vynalezený na léčení senné rýmy. Bulík se svou kamarádkou Lízou okamžitě vymyslí plán – prodat ho NASA. Do cesty ke slávě a zbohatnutí se postaví nemilosrdní padouchové pan Trán a jeho synové Truls a Trym. Díky nim se invenční vynálezci ocitají takřka v ohrožení života.

Vtipnou, humornou knihu, plnou jiskřivých dialogů a podivných postav ilustroval Per Dybvig. Typicky severské figurky kreslené až primitivním způsobem vystihují svérázné hrdiny. Kouzlu knihy okamžitě propadnou jak děti, tak dospělí. Každá kapitola tvoří uzavřený celek a hodí se jako čtení na dobrou noc, u něhož se smíchy za břicho budou popadat společně.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kniha na mém nočním stolku. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments