Příběh jako e-mail

„Moje city opustily monitor. Myslím, že tě miluji. Je mi zima. Do tváře mi fouká severák. Co budeme dělat?“ Ptá se hlavní a jediná hrdinka Emma Rothnerová (34 let, vdaná, 2 děti) Lea Leikeho (36 let, svobodný) jediného a hlavního hrdiny v knize rakouského spisovatele a novináře Daniela Glattauera „Dobrý proti severáku“ (Host 2010). Vždyť chtěla přes internet jen zrušit předplatné časopisu Like. Kvůli jednomu překlepu se její e-mail dostal do Leovy schránky. Emma mu začne posílat zvědavá psaníčka, přestože je upozorňována na svůj omyl. A postupně se mezi nimi zrodí něco, co mělo být jen hrou, pokoušením, rozptýlením, pobavením, osvěžením od denních starostí. Co se s oběma stalo, že jejich city opustily monitor a bouřlivě, nekontrolovaně jim vstoupily do životů?

Originální e-mailový milostný příběh, který se v dnešní době, kdy bez svého compu neuděláme ani čárku, může přihodit každému. Jenže … Rozdíl je v tom, že Emmi ani Leo se nechtějí vidět, pouze konverzují. Nevědomky odhalují své nejisté duše. Bod zlomu nastane, když Leo zatouží po osobním setkání. Emma si okamžitě uvědomí, o co by mohla přijít. Nejprve se brání, pak se odhodlá riskovat. Štěstí jim přeje, minou se. Tajemství zůstává, hra pokračuje… Ale je to ještě hra?

Daniel Glattauer ve svém románu zachytil veliké téma dneška: osamocenost lidí uprostřed milionu možností, které jsou jim denodenně servírovány až pod nos. Rozmarný milostný balet, v němž oba hrdinové tančí s pohotovou lehkostí na tenkém ostří mezi absolutním neznámem a neznámou intimitou, vzbudil mezi čtenáři obrovský ohlas. Tak veliký, že v r. 2006 byla kniha nominována na Německou knižní cenu, adaptována do podoby divadelní a rozhlasové hry a na přání čtenářů vyšlo neméně skvělé pokračování „Každá sedmá vlna“ (Host, 2012), v němž osudy hlavních hrdinů pokračují, splétají a rozplétají se, až se nakonec protnou…

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kniha na mém nočním stolku. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments