HARUKI MURAKAMI „1Q84“

Portrét - Haruki MurakamiHaruki Murakami (1949), výrazná osobnost japonské literatury, píše své magické, křehké, něžné i brutální příběhy způsobem, připomínajícím kaligrafické obrazy. Poslední, z konce roku 2012 Odeonem vydaný román „1Q84“, je vlastně první a druhý díl v jednom svazku. Milostný, fantaskní, kriminální, psychologický, sociální, veskrze současný.

Odehrává se sice v „orwellovském“ roce, ale metafora zcizeného světa platí především pro současnost. Na jaře roku 2009, kdy měla kniha v Japonsku premiéru, zmizelo jen v Tokiu během jednoho týdne z obchodů 6000 kompaktů s provedením Janáčkovy Sinfonietty. A právě ta spojuje osudy třicetileté učitelky bojových umění Aomame se zvláštním posláním a spisovatele Tenga. V deseti letech se chvíli drželi za ruce. Otřásla se pod nimi zem a zastavila se jim srdce. Od toho okamžiku se hledají, aby se ve svých osaměních našli a pomohli vyřešit záhadu, proč se ocitli v paralelním vesmíru roku 1984, kdy na noční obloze svítí dva měsíce.

1Q84

Haruki Murakami je vypravěčem o zvláštních osudech především mladých hrdinů přelomu 20. a 21. století. Umí uchopit a pozvolna vtáhnout čtenářovu pozornost do podivuhodného, neobvyklého, bizarního děje, kde se sice vraždí tak dokonale, že i policie je v koncích, ale své hrdince tuhle zvláštní schopnost odpustí, protože ví, že smrt přináší v pravou chvíli. Ona je sice jejím andělem, ale spolu napravují kruté chyby, omyly a nepravosti pokřiveného světa, v němž si každý žije jen sám po svém a pro sebe.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kniha na mém nočním stolku. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments