Čtoucí rodiny v regionu Blansko

Celé Česko čte dětemOd roku 2008 se v knihovnách pověřeného obvodu Městské knihovny Blansko čte pod hlavičkou hnutí Celé Česko čte dětem.

Není to však čtení tak, jak si je představujete – s knihou v ruce, nejlépe v teple svého domova.

My si opravdu čteme v knihovnách. Někde čtou knihovnice, jinde jsou přizvání rodiče či prarodiče, představitelé obcí nebo známé osobnosti. Ale hlavně čteme dětem, i těm starším, a snažíme se jim lásku ke čtení spojit se zábavným poznáváním či tvořením.

Naše akce kopírují školní roky a také známkování je zavedeno. V těchto případech ovšem děti známkují své předčitatele … tedy dospělé, kteří jim čtou. Připojili jsme se totiž také do Školy naruby, kde si děti zapisují záznamy o knihách do speciálních Čtenářských deníčků. Za tímto úžasným nápadem jsou velmi šikovné knihovnice z Klubu dětských knihoven SKIP 10 Moravskoslezského a Olomouckého kraje.

Všechna naše společná setkání se pravidelně organizují v polovině měsíce května. Tento termín se u nás v regionu zavedl a osvědčil. Vždy se najde poměrně velká skupina, pro kterou není problém se do určeného místa dopravit, většinou za pomoci rodičů.

Během postupně vyhlašovaných ročníků jsme se snažili o jednotné téma ke čtení pro všechny zúčastněné knihovny. Jak to u nás probíhalo, přibližuje stručný přehled:

2008/2009 – čtení pohádek, účast 6 knihoven.

1. společné setkání se uskutečnilo ve vlídném prostředí Staré školy obce Ráječko. Pozvání přijal ilustrátor Adolf Dudek, uskutečnilo se také největší setkání dudků (všechny děti měly čepičky jako ptáček dudek, aby přivítaly svého oblíbeného ilustrátora).

Dudci Ostrov

2009/2010 – čtení o vílách a skřítcích z knih spisovatelky a strašidloložky Vítězslavy Klimtové, účast 9 knihoven.

2. společné setkání jsme organizovali opět v obci Ráječko. Pozvání přijala sama autorka knih a přijela s pořadem, kde se četlo, malovalo i zpívalo. V průběhu tohoto roku se kromě čtení tvořili také skřítci. Na setkání jsme tak mohli na společné výstavě slavnostně přivítat 40 skřítků z různých knihoven. Tyto práce dětí a rodičů jsme potom s velkým úspěchem vystavovali na dalších samostatných výstavách v deseti místech našeho regionu.

Bábrdlinka KníženkaBábrdlinka Kníženka (Kněžnice čarodějná blanenská) – patronka čtoucích rodin nás od té doby doprovází na všechny společné akce.

 

 

Pohádka v Ráječku Pohádka v Ráječku Pohádka v Ráječku

2010/2011 – čtení příběhů a pohádek ze života zvířátek, účast 11 knihoven.

3. společné setkání opět díky výborné spolupráci v obci Ráječko. Děti si také vyráběly různá zvířátka (ponožkové kočičky, chobotničky, pejsci, zvířátka z džungle), které si donesly s sebou a vznikla tak zajímavá výstavka. Společně jsme si poslechli zajímavé povídání zástupců nakladatelství THOVT o jejich knižní produkci. Na základě jedné z knih si všichni zahráli dobrodružnou hrou o ceny s názvem: Hledání pokladu kapitána Černovouse.

Ráječko Ráječko

2011/2012 – čtení z místních pověstí a putování za regionální osobností sochaře Stanislava Rolínka, účast 12 knihoven.

4. společné setkání bylo organizováno tentokrát jako autobusový zájezd pro děti do okolí Kunštátu a Rudky. Zde jsme v dešti putovali, poznávali, soutěžili. Hlavní cíl byla návštěva jeskyně Blanických rytířů.

Kunštát - Rudka Kunštát - Rudka

2012/2013 – hledání tajemství nad zemí a pod zemí, seznámení s tematikou Moravského krasu, poznání regionálních osobností (objevitelé J. Wankel, K. Absolon), účast 10 knihoven.

5. společné setkání jsme tentokrát organizovali v Městské knihovně Rájec – Jestřebí. Náš host byl současně regionální autor a výborný vypravěč – PaedDr. Zdeněk Peša, který sesbíral a pro děti převyprávěl pověsti z našeho okolí v knize Pověsti a pohádky od Svitavy, od Svratky.

Děti nejen poslouchaly, ale také vyplňovaly znalostní test, který jim připomněl všechno to, co se během setkání mohly dozvědět. Za správné odpovědi nechyběly odměny. Dílka dětí, které vznikaly během roku, budeme prezentovat na výstavách v různých místech regionu.

Puzzle Autogramiáda Test Pověsti a pohádky od Svitavy od Svratky

Jak jednotlivé ročníky postupovaly, nestačilo nám jen společné setkání jedenkrát za rok. Rozhodly jsme se proto s kolegyněmi od roku 2010 organizovat literárně-turistické pochody pro zúčastněné knihovny. Scházíme se pravidelně druhou sobotu v září a opět jsme našly kladnou odezvu:

1. společné putování souviselo s poznáváním regionální osobnosti sochaře Stanislava Rolínka a bylo nachystáno do oblasti Bořitov – Obora, Chlumy. Na pěti zastaveních se účastníci dozvěděli informace o místě a historii. Správné vyplnění testů zaručilo i drobné odměny, které byly pro všechny nachystány.

1. společné putování 1. společné putování 1. společné putování

2. společné putování jsme organizovaly ve stejném duchu do oblasti Moravského krasu (Sloup – Němčice). Opět byly nachystány testy, soutěže a odměny. Na závěr přijel za dětmi regionální autor Vladimír Klepáč, který děti seznámil se svou knihou Král lesa.

2. společné putování Král lesa 2. společné putování 2. společné putování

3. společné putování je již naplánováno. Opět pro děti chystáme zajímavý program, za kterým se skrývá poznávání regionu a čtení, tentokrát se vydáme do okolí Lysic.

 

Organizačně takto náročné akce by nebylo možné pořádat bez spolupráce se zúčastněnými knihovnami a podpory jednotlivých obecních či městských úřadů.

Ráda bych takto poděkovala za dlouholetou kvalitní spolupráci všem, kteří se během několika let s námi na aktivitách pro děti společně podíleli – jsou to kolegyně v knihovnách Bořitov, Černá Hora, Drnovice u Lysic, Kotvrdovice, Kuničky, Lysice, Němčice, Obora, Ostrov u Macochy, Petrovice, Rájec-Jestřebí, Ráječko, Svinošice, Veselice, Závist a Žernovník.

Bez jejich podpory, spolupráce a nadšení by tyto aktivity nebylo možné vůbec organizovat.

Věřím, že pokud bude i nadále zájem ze strany dětských čtenářů a jejich rodičů, budeme společně v knihovnách našeho regionu číst i tvořit dál.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Celé Česko čte dětem 2012/2013, Regionální oddělení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments