Novinky hudebního oddělení

VEŠKERÉ KOMPAKTNÍ DISKY JSOU V SOUČASNÉ DOBĚ K DISPOZICI FORMOU PREZENČNÍ VÝPŮJČKY.

ČESKÁ HUDBA:

Helena Vondráčková – Zůstáváš tu se mnou

Helena VondráčkováPoslední deska jedné z našich nejslavnějších zpěvaček se nese pořád na stejné vlně, kterou u autorky již dlouho slýcháme. Styl jednotlivých písní je takový „mišmaš“ – disko, latino, kytarový rok, balady, bossa nova a jazz. A ten zpěvačce sedí skvěle. Některé coververze jako třeba hit Billyho Joela „She’s Always A Woman“ s českým textem jako „Vím málo“, který si Helena Vondráčková vypůjčila od Hany Zagorové, je velice povedený kousek. Na albu je i duet s Bárou Basikovou „Mám toho dost“ a hit z muzikálu Mona Lisa „A tak splácím léta zlá“.

Gabriela Gunčíková – Celkem jiná

Gabriela GunčíkováŽhavá novinka na české hudební scéně. Čistě rockové album obsahuje 10 autorských písní, které skládala sama zpěvačka se svou kapelou. Gabriela se proslavila umístěním na 2. příčce v soutěži SuperStar v roce 2011. Tohle je její v pořadí druhá deska. Nejsilnější píseň je „Černý Anděl“, která se klaní ke tvrdšímu roku, a její text pojednává o věčném boji dobra se zlem – boha s ďáblem.

Další novinky:

Monika Bagárová – Shining (2011)

Martin Harich – Nech (2013)

Mandrage – Hledá se žena (2009)

 

ZAHRANIČNÍ HUDBA:

Maroon5 – Overexposed

Maroon5Americká skupina založená roku 1997, jejímž frontmanem je zpěvák a kytarista Adam Levine. Za svou dlouhou cestu kolísala z nejvyšších příček k propadákům, a když Adam zasedl do americké soutěže “The Voice“ jako porotce, dal dohromady duet „Moves Like Jagger“ s Christinou Aquilerou. Obal desky vypovídá i o obsahu – nesjednocená směs stylů a ta trocha rocku, se kterou kdysi kapela začínala, se úplně vytratila. Už to nejsou ti stejní muzikanti. Hrají to, co „letí“ – reggae, rytmy osmdesátek a diskoték. Nejlepší písní je „Payphone“.

Dido – Girl Who Got Away

DidoV pořadí 4. deska britské zpěvačky Dido Armstrong. Její předchozí alba se nesla v éterických tónech a blížila se keltské mystice, místy provázené elektronickými prvky. Nyní však přichází změna a její styl je podle kritiky MusicServer „zajatý v nepovedeném sci-fi filmu, plném kabelů, čipů a nebezpečného elektrického jiskření“. V původní melodii se drží píseň „No Freedom“. Nicméně všechno na desce se stále drží v něžné a podmanivé vlně a hudba zůstává stejným způsobem odpočinkovou.

Madeleine Peyroux – The Blue Room

Madeleine PeyrouxAmerická jazzová zpěvačka s hlasem, ze kterého cítíte vůni whisky a zakouřeného baru. Její hlas se často srovnává s Billie Hollidayovou. Milovníci jazzu by jej neměli přehlédnout. Písničky nejsou její, ale pocházejí z nahrávky „Modern Sounds In Country & Western Music“ Raye Charlese, která vyšla v roce 1962.

Další novinky:

Bon Jovi: What About Now

Michael Bublé: To be loved

Paul van Dyk: Vonyc sessions 2012

MLUVENÉ SLOVO:

Kateřina Tučková – Žítkovské bohyně

Kateřina TučkováČeský knižní bestseller na CD jako mluvené slovo. Příběh je skutečností inspirovaným příběhem rodu žen, které byly obdařené výjimečnými schopnostmi.

Fascinující příběh o ženské duši, magii a zasuté části naší historie. Své hlasy na více než dvanáct a půl hodiny propůjčili hrdinkám a hrdinům knihy herečka Tereza Bebarová a Miroslav Táborský.

Werner Fritsch – Enigma Emmy Göring

Werner FritschČeská rozhlasová inscenace, se stala vítězem festivalu Prix Bohemia 2010. V anketě Neviditelný herec ji posluchači označili za nejlepší hru roku a výkon Hany Maciuchové za nejlepší herecký výkon roku 2010.

Je to příběh života, který se odehrával mezi kýčem a terorem, tak charakterizoval svoji rozhlasovou hru Enigma Emmy Göring německý autor Werner Fritsch. K jejímu napsání ho inspirovaly paměti druhé ženy nechvalně známého nacistického pohlavára Hermanna Göringa.

Další novinky:

Lorna Byrne: Andělé v mých vlasech

E. A. Poe: Dvanáct nejznámějších povídek

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Hudební oddělení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments