Zhodnocení uplynulého ročníku projektu KOUZLÍME S BARVAMI

Podle známého rčení Kdo si hraje, nezlobí jsme uplynulý školní rok 2012/2013 zahájili v Městské knihovně Blansko novým tvořivým projektem KOUZLÍME S BARVAMI.

Zájem o tento druh volnočasové aktivity byl velký. Proto je celkové hodnocení celého uplynulého ročníku velmi jednoduché – zdařil se!

Optimální počet účastníků pro výtvarné dílny je 12 osob, jak z kapacitních důvodů, tak z důvodu individuální pomoci při tvoření.

O kreativní činnost ze strany veřejnosti přetrvává zájem, a proto i pro další období počítáme v knihovně s volným pokračováním cyklu.

V září 2012 jsme malovali voskovými barvami technikou enkaustika. Lektorkou byla paní Olga Hájková. Pro obrovský zájem účastníků (65) jsme tento počet byli nuceni z kapacitních důvodů snížit na 25 osob. Žehličkou s námi tvořily dívky a ženy, ale také chlapci a muži. Což je příjemným zjištěním.

Novoroční lednové tvoření bylo věnováno „ponožkovým kočičkám“. Na výtvarné dílně se sešlo 14 účastníků. Hebké froté se hodí k výrobě dárku i jako talisman pro štěstí. Po dvou hodinách povídání i usilovné práce si všechny účastnice odnášely s sebou svou, většinou proužkovanou, kočku nebo kocoura. Rolí lektorek se zhostily Jana Trubáková a Marcela Havířová.

Březen a duben 2013 byl ve znamení jehel, nití, náprstků, nůžek. Spolu s paní Mgr. Věrou Panáčkovou jsme zorganizovali dvě dílny patchworkové techniky.

Technika patchworku je starým výtvarným postupem. Vyžaduje ostrý zrak, neskonalou trpělivost, vkus při výběru materiálu a vzorů, cit pro barvy a úžasnou trpělivost. A to všechno, jak bylo později patrné, blanenské dívky a ženy mají.

Prvotním cílem a záměrem bylo dát dohromady všechny tyto šikovné dívky a ženy, které se patchworku v Blansku a blízkém okolí věnují. Tak, aby o sobě věděly, aby si dokázaly navzájem pomoci při výběru materiálu i vzorů, předávaly si různé rady a vychytávky, které v žádné knize nenajdeme. A toto se podařilo. Vznikl jednak klub blanenských patchworkářek pod vedením paní Mgr. Věry Panáčkové. I další zájemkyně o tuto výtvarnou techniku se nadále setkávají s paní Žáčkovou v jedné z blanenských galerií.

V únoru začala spolupráce s paní Květou Pokornou.

Hedvábí je velmi ušlechtilý přírodní materiál, který skýtá nespočetné možnosti zdobení a využití v dekorativní i oděvní tvorbě. Nejprve jsme se pustili do tajemství malovaných snů na hedvábí – výtvarné techniky vrapování. Frekventantky tohoto březnového kurzu si proto vyžádaly další pokračování.

Březnové kreativní setkání bylo velmi pestré. Účastnice zvládly jak techniku malby na sklo, tak se zdokonalily v dalším malování na hedvábí – technika splývání barevných odstínů. A tím začala naše „hedvábná stezka“.

Opět jsme se potkaly v červnu. Věnovaly jsme se několika technikám najednou – malovaly jsme jahody (malby na kamenné oblázky), pokračovaly jsme rovněž v malování na sklo. A také jsme se učily dalším technikám malby na hedvábí a výroby přírodních barviv. Každá z nás si posléze odnášela domů hedvábný šátek obarvený léčivkou třezalkou.

S paní Květou Pokornou jsme zvládly také malbu hedvábí na rámech. Vznikly šátky s vlčími máky, s vánoční hvězdou, rozkvetlou letní loukou nebo šátek jako z Pohádky tisíce a jedné noci – stylizované růže se zlatou engobou. Prostě jsme v sobě našly kousek umělce, malíře a bavilo nás to. Nádherný a osvobozující pocit.

Ani literatura nezůstala zkrátka – o přestávkách jsme si četly verše. A bylo nám velmi příjemně.

Protože malování na rámech i výroba přírodních barviv je specifickou disciplínou, paní Pokorná nám pro tento účel poskytla prostor na své chatě. Ráda bych jí touto cestou chtěla poděkovat za tuto laskavost.

Červnové tvoření bylo velmi plodné a krásně završilo celoroční výtvarné tvoření s knihovnou.

Závěrem – protože jsme ženy činu, chtěly bychom v měsíci březnu 2014 vystavit svá díla i dílka, vzniklá na výtvarných dílnách KOUZLÍME S BARVAMI, ve výstavní místnosti Městské knihovny v Blansku. Ke zhlédnutí zde budou dekorační i oděvní doplňky, které vznikly právě na těchto výtvarných kurzech.

Statistika – výtvarný projekt Kouzlíme s barvami ve školním roce 2012/2013: (v pořadí Měsíc setkání; Název výtvarné dílny; Počet účastníků)

Září 2012; Enkaustika; 25

Leden 2013; Ponožkové kočičky; 14

Únor 2013; Víte, co je patchwork 1?; 15

Únor 2013; Sny na hedvábí; 12

Březen 2013; Malujeme na sklo; 9

Duben 2013; Víte, co je patchwork 2?; 15

Červen 2013; Přírodní barviva a jejich výroba, Jahody; 6

Celkem: 7 setkání, 96 účastníků

Enkaustika (2) Enkaustika (3) Enkaustika (4) Enkaustika (5) Enkaustika (6) Enkaustika (7) Enkaustika Hedvábí na rámu (2) Hedvábí na rámu (3) Hedvábí na rámu (4) Hedvábí na rámu (5) Hedvábí na rámu (6) Hedvábí na rámu (7) Hedvábí na rámu (8) Hedvábí na rámu (9) Hedvábí na rámu (10) Hedvábí na rámu (11) Hedvábí na rámu (12) Hedvábí na rámu Hedvábné sny (2) Hedvábné sny (3) Hedvábné sny (4) Hedvábné sny (5) Hedvábné sny (6) Hedvábné sny (7) Hedvábné sny (8) Hedvábné sny (9) Hedvábné sny (10) Hedvábné sny (11) Hedvábné sny (12) Hedvábné sny Hedvábní na rámu Jahody (2) Jahody (3) Jahody (4) Jahody (5) Jahody (6) Jahody K. Pokorné Jahody Malba na sklo Patchwork (2) Patchwork (4) Patchwork (5) Patchwork (6) Patchwork (7) Patchwork (8) Patchwork (9) Patchwork Pokorná Květa a hedvábí Ponožkové kočky (2) Ponožkové kočky (3) Ponožkové kočky Zátiší

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments