3. putování čtoucích rodin v regionu Blansko

VýletníciSobota 7. září 2013 byla slunečná, teplá a jako stvořená pro objevování tajemství, která skrývá náš region. Setkání čtoucích rodin jsme si naplánovaly s kolegyněmi z knihoven jako zahájení dalšího ročníku v rámci aktivit Celé Česko čte dětem.

Sešlo se nás celkem 38 dětí a 13 dospělých z Bořitova, Drnovic, Němčic, Obory, Petrovic, Rájce-Jestřebí a Závisti.

Čekalo nás objevování přírodních krás v chráněném území přírodní rezervace Lysická obora s erudovaným odborníkem panem Šmédkou. Jeho vyprávění o přírodě bylo velmi zajímavé a poutavé. Účastníci viděli nejen vzácné stromy, ale také poznávali stopy zvířat, která v oboře žijí nebo jí procházejí. Děti našly hříbkového skřítka, jež se nám ukázal v trávě.

Zastávka na občerstvení a odpočinek nás společně čekala nad obcí Drnovice včetně nádherného výhledu do dalekého okolí. Jako na dlani jsme viděli blízké obce, boskovický hrad, Chlumy a v dálce také vysílač Kojál.

Naše putování pokračovalo procházkou po nedávno otevřené naučné stezce s významnými domy a místy Drnovic, kterými nás provázela Zdeňka Miholová a tamější skřítci.

Další zastávkou byla nově zrekonstruovaná knihovna. Tam nás čekalo občerstvení, které pro všechny připravila paní knihovnice Mgr. Daniela Tenorová. Milým překvapení bylo oficiální přivítání od starosty obce Mgr. Petra Ducháčka, který všem zástupcům z knihoven daroval knihu o historii Drnovic s osobním věnováním.

Eva FantováPro děti bylo naplánováno také setkání s paní spisovatelkou, která píše pod jménem Eva Fantová. Představila nám svoji novou knihu s názvem Příběhy skřítka Kapradínka a přečetla ukázku. Možná to bylo únavou z dopoledního putování, ale všichni poslouchali a ani nedutali. Děti si pak mohly knihu koupit a nechat podepsat.

Odpoledne čekala na děti návštěva jezdeckého klubu Bonun, jízda na koních a prohlídka stájí.

Poslední zastavení bylo na výletišti, kde jsme si měli možnost opéct nachystané párky a pochopitelně také vyplnit znalostní test z našeho putování.

Děti čekalo vyhodnocení a drobné odměny.

Celý den panovala výborná nálada, všechna tajemství byla objevena a my se těšíme na další společné setkání.

1 Lysickou oborou 2 Lysickou oborou 3 Lysickou oborou 4 Lysickou oborou 5 Lysickou oborou 6 houbový skřítek 7 občerstvení nad Drnovicemi 8 Drnovicemi 9 přivítání v Drnovicích 10 spisovatelka čte 11 podpisy spisovatelka 12 se spisovatelkou 13 jízda na koni 14 stáje 15 putující knihovnice 16 opékání 17 test 18 vyhodnocení 19 odměny 20 odměny

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Celé Česko čte dětem 2013/2014. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments