Karel Kryl – Básník s kytarou

Karel KrylČeský písničkář a básník, hlavní představitel československého protikomunistického protestsongu, který neunesl podivnou svobodu a „blbou náladu“. Písně si psal sám, v jeho repertoáru najdeme jak krátké úderné pamfletické písně, tak delší poetické a melancholické skladby.

Otec i dědeček Karla Kryla byli knihtiskaři, v 50. letech 20. století ale byla jejich rodinná tiskárna komunisty zlikvidována. Karel chtěl být nejprve hrnčířem po pradědečkovi, posléze se ale zcela oddává hudbě a poezii.

V roce 1969 Karel Kryl emigroval a usadil se v Mnichově. Spolupracoval se Svobodnou Evropou a nutno podotknout, že se nikdy v žádné době nepřidal k politické lavině. Do posledního vydechnutí zůstal Karlem Krylem, zůstal člověkem.

Jeho první vydanou písní je Nevidomá dívka. Tuto a další známé písně si můžete poslechnout 11. března 2014 při hudební besedě z projektu Cesty za poznáním. Těším se na vás v hudebním oddělení knihovny, začínáme tradičně v 17 hodin.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Hudební oddělení, Kalendář. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments