Aleš Svoboda: Tajemné brněnské podzemí – Vodojemy na Žlutém kopci

Taky jste se báli jít potmě do sklepa? Aleš Svoboda se nebojí! Přednáška autora ikonických knih o spletitém a tajemstvím opředeném podzemí Brna a hlavně skvělého vypravěče, u jehož povídání chvílemi zapomenete dýchat…

Přednáška objasní historii distribuce pitné vody v Brně a existenci vodojemů tzv. Pisáreckého vodovodu. Dechberoucí stavby z poloviny 19. století byly zachráněny a zpřístupněny pro veřejnost a staly se okamžitě největší atraktivitou brněnského podzemí. Osudy tohoto zajímavého místa poznáte z mnoha různých pohledů a nebudete ani věřit co vše se ukrývalo pod trávníkem u Tvrdého ulice.

Děkujeme MK ČR za finanční podporu.

Aleš Svoboda (1959), povoláním stavební inženýr, se průzkumu a popularizaci brněnského podzemí věnuje už pětatřicet let a na toto téma vydal několik knih. Jeho zásluhou město podzemí nezalilo betonem, ale investovalo stovky milionů do jeho rekonstrukce a zpřístupnění veřejnosti. V roce 2011 byl pro veřejnost slavnostně otevřen podzemní labyrint pod Zelným trhem a o rok později kostnice pod kostelem svatého Jakuba, po pařížských katakombách největší v Evropě.

Kdy: středa 1. března 2023 v 18.00 h
Kde: multifunkční místnost knihovny, 4. patro

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments