Dobrodružství s knihovnou

Dobrodružství s knihovnou – zní to zvláštně, viďte? Knihovna zračící klid a pohodu. My však opustíme toto bezpečné místo a vyrazíme za její zdi. Dobrodružství se většinou spojuje s nějakou cestou či výpravou a ty děti, které se námi vydaly už vloni, jistě ví, že s knihovníky se vážně nudit nebudou. Pro děti od 6 let jsme na letní prázdniny připravili 5 výletů za tajemstvím našeho nejbližšího okolí. Jsou to místa, která jsme v loňském roce ještě nenavštívili. Jsme velmi zvědaví, jestli s námi vyrazí nové tváře nebo se sejdeme s dobrodruhy z loňska.
Výlety budou probíhat ve stejném duchu. Děti si sbalí jídlo a pití na celý den. Na cestu vyrazíme linkovými spoji hromadné dopravy a k tomu budou potřebovat částku na zaplacení jízdenky. Drobné kapesné je pak už na rodičích. Na některých výletech mají možnost občerstvení a na jiných to bude obtížnější. Tyto informace dáme včas vědět při přihlašování dětí.
Kapacita jednoho výletu je 15 dětí a provázet budou dvě knihovnice.
Na dětském oddělení knihovny se dozvíte vše důležité, obdržíte i odevzdáte tam přihlášky.
Každý výlet je jednodenní, oproti minulému roku (kdy býval ve středu) jsme je tentokrát posunuli na čtvrtek. V knihovně se scházíme od 7.30 a po 8.00 už vyrážíme na cesty. Návraty jsou většinou kolem 15.00 a vracíme se do knihovny.
Přihlašování možno vždy do 15.00 ve středu předcházející výletu.

14. 7. jedeme do Rudice a k Rudickému propadání. Podíváme se na větrný mlýn a vydáme se po turistické značce dolů k Rudickému propadání. Kolem potoka se dostaneme až do Jedovnic a cestou nás čeká povídání o Moravském krasu, četba pověstí a jednoduché úkoly. Trasa má zhruba 5 kilometrů.
28. 7. navštívíme Malý a Velký Chlum. Je to delší výšlap do severní části Boskovické brázdy. Vystoupáme k rozhledně na Malém Chlumu a pokračovat budeme kolem soch Stanislava Rolínka. S dětmi si budeme povídat o tomto sochaři a jeho tvorbě a o historickém osídlení kraje. Navážeme na Archeologickou stezku Bořitova. Trasa má okolo osmi kilometrů.
11. 8. nás čeká cesta na Blansek a Palavu. Vycházka na zříceninu hradu Blansek, která je pro místní jak blízko, tak i trochu daleko. Autobusem vyjedeme na Nové Dvory, vystoupáme k troskám hradu a povíme si o jeho historii. Cestou přes Palavu zpět do Blanska nás provedou místní pověsti. Trasa je sice z kopečka dolů, ale vzdálenost je asi 10 km.
18. 8.Býčí skála, Kostelík, Jáchymka, Stará huť – to je Josefovské údolí. Klidné a chladné okolí Křtinského potoka oživuje spousta jeskynních útvarů, které lákají nejednoho dobrodruha. Kolosální Býčí skála a legendami opředené lesy, o kterých si hodně povíme. Naučnou cestou kolem lesního baru doputujeme až ke Staré huti u Adamova. Odsud se budeme vracet autobusem přes Adamov.
25. 8. Závěrečnou letní vycházku s poklidným stoupáním jsme nazvali „Z Ráječka do Rájce“. Směr k rájeckému zámku je již z názvu jednoznačný. Projdeme se zámeckým parkem a seznámíme se s historií. Pro děti bude připravený program v podobě venkovních her a přečteme si pověsti z místa, které jsme navštívili.

Těšíme se na společná dobrodružství.

Přihláška v pdf
Přihláška v docx

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments